Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

America Vera-Zavala visar prov på faktaresistens

Sofie Löwenmark
Foto: Pressbild.
America Vera-Zavala.
Foto: JULIA DANSARIE

Sofie Löwenmark replikerar på kritiken av användandet av ordet "pesten" i sin kritik av Amanj Aziz, deltagare i Dramatens "Muslim ban".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK | MUSLIM BAN. Ridån har gått ner för publikfiaskot "Muslim bans" tre föreställningar på Dramaten lilla scen. Dock tycks America Vera-Zavalas "live performance" rulla vidare, men nu med henne själv i huvudrollen.

Vera-Zavala har under debatten visat upp hela registret av fullständig faktaresistens inför all den kritik och information om Amanj Aziz och hans förehavanden som påvisats.

Vera-Zavalas raseri mot mig denna gång handlar om ett meddelande jag fick och delade på Twitter. Det kom från en person som hänvisade till en släkting som hade blivit indragen i Amanj Aziz islamistiska dawah-rörelse som Aziz har introducerat i Sverige efter brittiska förebilder.

Jag reagerade varken då eller nu på uttrycket "pest”, vilket Vera-Zavala beskriver som "rasistiskt". Det är ett utryck som används i vardagligt tal i större eller mindre sammanhang: "det är pest att det ska regna hela helgen."

America Vera-Zavalas halmstrå

Vera-Zavalas grepp efter detta halmstrå kan jag förstå. Hon försvarar sig själv, sin föreställning och sin karriär. Hur Expressens Karin Olsson får detta till att jag har agerat "förkastligt" har jag svårare att förstå.

Det rimliga borde i mina ögon vara att Olsson regerar på att Vera-Zavala återigen använder islamistisk retorik när hon talar om muslimer som grupp. Personer som har utsatts för Aziz dawah-rörelser är i allra högsta grad just muslimer, vilket har varit kärnan i all min kritik.

Om något är förkastligt är det i stället hur både America Vera-Zavala och Karin Olsson helt negligerar en ung och orolig människas vittnesmål från sin verklighet. Kontrasten till Metoo-kampanjen som bägge har hyllat kan inte bli större. Där är budskapet just att lyssna till enskildas vittnesmål. Det kommer jag att fortsätta att göra, liksom att vidarebefordra oroliga röster som annars inte får höras.

Av Sofie Löwenmark

Sofie Löwenmark är frilansskribent.


Svar direkt: "Vittnesmålet hade kunnat berättas ändå"


Karin Olsson svarar Sofie Löwenmark.


REPLIK | MUSLIM BAN. Jag negligerar inget vittnesmål och uppskattar också Sofie Löwenmarks annars sakliga och stringenta kritik av Dramaten, America Vera-Zavala och "Muslim ban". Men jag anser att man ska sky terminologi som kan uppfattas som islamfobisk. 

Att jämföra en människas framfart med pesten kan för vissa betraktas som ett vardagligt språkbruk, för andra som ett sätt att avhumanisera denne. När man granskar viktiga och känsliga ämnen, där det också finns en hatsvans, gör man bäst i att undvika sådana formuleringar helt och hållet för att inte sätta i gång fel krafter. 

Det angelägna vittnesmålet hade kunnat berättas ändå. Här handlar det i stället om att vara en omdömesgill skribent, som vet vikten av ords betydelse och förmåga att skada.


Av Karin Olsson

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.


LÄS MER: America Vera-Zavalas och Karin Olssons kritik. Här finns också alla artiklar i debatten om "Muslim ban" länkande.