Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amanj Aziz extrema kopplingar är belagda

Torbjörn Jerlerup.Foto: Jonathan Rieder Lundqvist
Amanj Aziz, America Vera-Zavala och Carlito.Foto: HANNA UKURA / DRAMATEN

Regissören America Vera-Zavala försvarade sin hårt kritiserade skådespelare Amanj Aziz i "Muslim ban".

Torbjörn Jerlerup menar att det är väl belagt att han har samarbetat med extrema islamistiska rörelser.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | MUSLIM BAN. America Vera-Zavala anser i Expressen att islamofobi genomsyrar kritiken mot Amanj Aziz. Men hennes artikel är full av felaktigheter. Det är inte korrekt att ingen påvisat extrema åsikter hos Aziz.

Om man tittar på en av hans bloggar ser man att han har uttalat sig homofobt. Han skrev i en artikel, som försvarade en inbjudan av hatpredikanten Bilal Philips, att utlevd homosexualitet är lika syndigt och fel som sex utanför äktenskapet: "Det ska också tilläggas att islam, precis som kristendomen och judendomen, inte ser homosexualitet som en del av människans naturliga disposition...".

Man hittar även antidemokratiska uttalanden i denna blogg. I en artikel som kritiserade försöket att införa demokrati i Libyen förklarade han islam och demokrati på ett sätt som vore de oförenliga: "Om Libyen accepterar Shari’ah, så hoppas jag att de applicerar det på sådant sätt som är korrekt och inte gör det för personliga vinster. För endast två styrelseformer har genom historien överlevt – den ena är demokrati och den andra islam. Och den senare verkar göra en comeback."

Sharia från Gud

Sharia kan betyda många olika saker. Begreppet är neutralt i sig och kan jämföras med när kristna pratar om "Guds lag". Många som vill ha demokrati försvarar demokrati och mänskliga rättigheter med att säga att det är sharia.

Men Aziz tillhör inte dem. Sharia kommer från Gud och har inget med mänskliga "uppfinningar" att göra, menar han: "Till skillnad från moderna teorier om suveräna stater, så är både de styrande och de styrda i det islamiska kalifatet underlydande lagen, och de styrande är underlydande till ett lagsystem som de inte har uppfunnit."

Jag kan fortsätta så här och gå igenom många citat av Aziz. Men det han säger är inte det värsta. Det värsta är vilka vänner han har, vilka personer och rörelser han samarbetat med och försvarat.

Amanj Aziz har varit med och byggt upp One Reason/IERA i Sverige, en rörelse där ledarna har uttalat sig om att homosexuella bör stenas till döds. IERA är en missionerande "dawahrörelse" som har grundats av en britt som konverterat till islam och som även varit i Afghanistan och stridit som jihadist.

Jag började granska IERA efter att ha sett en film på norska Islam.net på nätet. Det var en film från deras fredskonferens i mars 2013. Där ser man hur Islam.nets talesperson Fahad Qureshi besvarar en fråga från publiken om islam, dödsstraff och homosexualitet. Svaret han ger är rakt upp och ned: han är för dödsstraff, så kallade "islamska straff", och stening av homosexuella. 

Han frågar också publiken om de straff Koranen och sunnah föreskriver, till exempel  stening av människor som begår äktenskapsbrott, som homosexuella handlingar, är de straff som Allah föreskriver och som "vi borde tillämpa över hela världen". Deltagarna räcker upp handen och svarar ja.

IERA:s ledande namn

På podiet ser man två av IERA:s ledande namn, Yusuf Chambers och Haitham Al Haddad. De ler och nickar jakande när Qureshi talar. Efter talet säger Al-Haddad att det här var det bästa svaret på frågan han någonsin hört. Norska Islam.net har samarbetat nära IERA i många år. 

Vid denna tid samarbetade Amanj Aziz med IERA. Ja, inte bara samarbetade, han var en svensk representant för IERA. Dawah-arbetet koordinerades och stöddes direkt av IERA:s ledare Abdur Raheem Green.

I samarbete med Sveriges Förenade Muslimer och Al-Taqwa Ungdomsförening drog Aziz i gång kampanjen One Reason, en kampanj IERA förde i flera länder. Sommaren 2012 registrerade han One Reasons webbadress. Kampanjen fördes i sociala medier för flera forum, One Reason, IERA, Mission Dawah, och de två tidigare nämnda föreningarnas Facebooksidor och grupper.

Ansvarig för bokspridning

Aziz var det samlande namnet. De första inläggen i forumen om kampanjerna gjordes av honom eller hänvisade till honom. Hans mejladress, som gick till huvudkontoret i Storbritannien, var adressen för kampanjen.

Missionärerna spred också IERA:s grundare och ordförande Abdur Raheem Greens bok "Mannen i röda kalsonger" i en svensk översättning. Ansvarig för spridningen var Amanj Aziz (se bild nedan). I boken står det också "För att lära dig detta, och för all annan hjälp kan du kontakta oss, IERA, på a.aziz@iera.org.uk.".

 

Skärmdump från en raderad bloggpost i Amanj Aziz blogg, som visar hans koppling till IERA.

 

IERA betonar ofta utåt hur mycket de respekterar spelreglerna här i Europa, men när de börjar beskriva hur politik och samhälle ska formas i en islamsk idealstat låter det inte så trevligt. I den staten ska demokrati bannlysas som oislamskt. Homosexuella ska stenas till döds. Personer som lämnar islam och blir kristna och personer som har sex utanför äktenskapet ska dö. Yttrandefriheten begränsas.

IERA är en missionerande dawahrörelse som vill göra Europa muslimskt i framtiden, enligt deras extrema syn på vad islam står för. Ordföranden Abdur Raheem Green är en av de som har salufört radikala åsikter om bland annat att stena homosexuella. 

Tar Aziz avstånd?

Haitham Al-Haddad är rådgivare för IERA och deltar ofta i dess aktiviteter som talare eller lärare. Annars är han domare i Storbritanniens Shariadomstol. Han  har också uttalat stöd för dödsstraff för homosexualitet. Haddad är antisemit och har flera gånger citerat den antisemitiska förfalskningen Sions vises protokoll, och dess ord om judiska världskonspirationer. Judar är "avkommor från apor och grisar", säger han.

Aziz har uttryckt sig homofobt och umgås med personer som vill döda homosexuella. Om Aziz ångrar tidigare åsikter och tidigare val av vänner får han väl säga det själv. Många försvarar honom, men hans röst saknas. Samarbetar han ännu med dem? Tar han avstånd från dem och deras idéer? Är det konstigt att vi som vet vilka han har samarbetat med, och vad han har för åsikter, är skeptiska till Aziz?

Att ha en religiös tro ger ingen människa frikort att hata, eller att undslippa kritik.

 

Av Torbjörn Jerlerup

Torbjörn Jerlerup är skribent med fokus på frågor om antirasism.