Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ida Ölmedal

Sexövergrepp är inte en karriärväg

Åsa Linderborg Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kvinnor får "fördelar" och "stärkt självförtroende" – i utbyte mot övergrepp.

Ida Ölmedal ser Åsa Linderborg trampa snett i debatten om kulturprofilen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | SEXUALITET. En ung politikertalang berättar för mig om hur jämnåriga män i partiet skryter om sina sena fyllenätter med manliga toppolitiker. 

"De förstår inte att jag inte kan göra så", säger hon. "Jag kan inte sitta sist kvar i hotellbaren med en manlig chef när de andra går och lägger sig." 

Den är seglivad, berättelsen om den unga kvinnan som "går sängvägen" i karriären. Minsta misstanke, och ens trovärdighet är rökt. 

Linderborg och Jean-Claude Arnault

Samma narrativ finns i Aftonbladets kulturchefs senaste försök att "problematisera" bilden av kulturprofilen Jean-Claude Arnault:

“Kulturprofilen har utnyttjat kvinnor, ja. Men han har också hjälpt och byggt upp en massa kvinnors självförtroenden och framgångar. Många som hamnat i hans garn har varit sköra. Men många har kalkylerat med möjliga fördelar, vilket de också fått”, skriver Åsa Linderborg.

Vilka kvinnorna är som fått stärkta självförtroenden av Jean-Claude Arnault förblir osagt. Att framstående författare har passerat hans scen i unga år är inte “hjälp” – det är själva affärsidén, som han cashar in credd och inflytande på.

Svårt för kvinnor att bli trodda

Linderborgs vilja att balansera rapporteringen om Svenska Akademien är värd respekt, men den här gången sker det genom att, medelst gissningar, förminska vikten av kvinnornas vittnesmål. 

Hennes resonemang visar hur mycket som krävs för att en kvinnligt offer ska tas på allvar.

För det första: Om en man hade sagt sig vara utsatt för ett brott, skulle någon tycka att det var en relevant invändning att den utpekade förövaren faktiskt "hjälpt" andra män? Spela roll? 

För det andra: Är det rimligt att se dessa påstådda sexövergrepp som del av ett frivilligt utbyte mot olika "fördelar"?

Om Linderborg baserar sin beskrivning på samma historier som vi andra har läst (något annat redovisas inte), är det ofta en ganska blygsam fördel vi pratar om: Jean-Claude Arnault tafsar på folk och hotar sedan med att "bränna" dem i kulturvärlden om de tjallar. De som inte tjallar blir inte "brända". Tack så mycket. 

 

LÄS MER – Marianne Stidsen: Om Horace Engdahl offras segrar barbariet 

Samtycke blir övergrepp

Men i Matilda Gustavssons reportage finns även berättelser där kvinnor inlett relationen frivilligt. Detta är det banbrytande, att hon lyckas beskriva gråskalan, punkten där samtycke övergår i utnyttjande och övergrepp.

Är det dessa historier Linderborg nu skriver om till en kalkylerande rational choice-aktör som växlar in kräksex mot karriärhjälp? Den beskrivningen raderar ut själva beroendeförhållandet, förlusten av handlingsförmåga, liksom de känslomässiga skador som kommer av en sådan relation: exempelvis skam, och rädsla för utfrysning. Det är ett orealistiskt ekonomistiskt synsätt som passar en vänsterdebattör särskilt illa.

Å andra sidan är det symptomatiskt för en tid där feministisk analys inte längre handlar om makt, utan om moral. En kvinna måste vara vit och obefläckad för att vara ett offer. 

Jag tänker på den unga politikern och förstår att bestraffningen är dubbel: Till och med om maktmannen i baren förgriper sig på henne, kommer hennes framgångar att vändas emot henne. 

Kanske gör hon rätt som går hem före grabbarna.

 

Jean-Claude Arnault nekar till anklagelserna om brott. Läs mer här. 

 

Ida Ölmedal är redaktör på Expressens kultursida.

Lyssna på hennes podd "Sex samtal om män" här.