Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet. Foto: / PRESSBILD
Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet. Foto: / PRESSBILD
Ida Ölmedal

Pinsamt att Lärarförbundet inte tål granskning

Publicerad

Ida Ölmedal ser skolbevakningen urlakas när facket tummar på oberoendet hos de egna tidningarna.

DEBATT | MEDIER. Skolan kan bli en av de viktigaste frågorna i höstens riksdagsval. Väljarna prioriterar barnens utbildning högt, och lärarnas villkor står ofta på agendan i partiledardebatterna.

Då kan vi vara glada att Lärarnas tidning finns. Fackförbundspressen ger näringsrika injektioner av sakkunskap i samhällsdebatten, värdefullt inte minst när antalet arbetsmarknadsreportrar och andra specialreportrar sjunker på andra håll. Expressen har ofta byggt vidare på granskningar i just Lärarnas tidning, om sådant som tvivelaktig föreläsningsfrossa och hot mot rektorer.

Lärarförbundet

Därför är det illavarslande att följa hur Lärarförbundet nu försvårar arbetet för Lärarnas tidning och dess tio systertidningar.

Det hela började i höstas, när ett par konsulter kom på idén att tidningarna i stället skulle ägna sig åt att ”beskriva förbundet på ett positivt sätt”. Det resulterade i att man strök uppdraget granska fackförbundet ur det redaktionella programmet och började ställa luddiga krav om att journalisterna ska "samordna" sitt arbete med kommunikationsavdelningen. Ordförande Johanna Jaara Åstrand försvarade sig med att hon inte behöver journalistik – hon har revisorer.

Förbundet tycks förvänta sig att journalisterna ska granska missförhållanden i läraryrket, utan att ställa den helt centrala frågan: Vad gör facket?

Det säger sig självt att det inte går. Journalistik kan inte vara delvis oberoende. Antingen är reportern fri att undersöka vad som gått fel, och vems ansvaret är, eller så är hen det inte. I det senare fallet är hen inte reporter, utan kommunikatör.

 

LÄS MER: Ida Ölmedal: Lokaltidningarnas kris öppnar en klassklyfta 

Lärarnas tidning

I ett upprop varnar nu en rad chefredaktörer för en trend där fackförbund kväser journalistiken. 2014 tvingade exempelvis fackförbundet Vision in sin tidning under kommunikationsavdelningen. 

Senast i våras ville Stockholms studentkår ta över utgivarskapet för studenttidningen Gaudeamus – ett förslag som tack och lov röstades ner. 

Det är ironiskt om idéburna och demokratiska organisationer som studentkårer och fackförbund inte tål oberoende granskning. Än mer pinsamt är det förstås när det gäller en fackförening för just lärare, som undervisar våra barn om demokratiska principer.

För chefredaktörerna i fråga finns det förstås bara en sätt att rädda trovärdigheten: att tydligt trotsa påtryckningarna och fortsätta granskningen. Och Lärarförbundet borde skämmas, tänka om och stoppa undan munkavlen.

Den är nämligen inte bara en förlust för lärarna, utan för alla oss som vill ha en upplyst och infallsrik skoldebatt. Och vi är många.

 

LÄS MER: Karin Olsson: "Kulturveckan" tolkar tittarnas behov helt fel 

 

Ida Ölmedal är redaktör på Expressens kultursida. 

Läs fler texter av Ida Ölmedal här. 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag