Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ida Ölmedal

Pinsamt att Lärarförbundet inte tål granskning

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet. Foto: / PRESSBILD

Ida Ölmedal ser skolbevakningen urlakas när facket tummar på oberoendet hos de egna tidningarna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

DEBATT | MEDIER. Skolan kan bli en av de viktigaste frågorna i höstens riksdagsval. Väljarna prioriterar barnens utbildning högt, och lärarnas villkor står ofta på agendan i partiledardebatterna.

Då kan vi vara glada att Lärarnas tidning finns. Fackförbundspressen ger näringsrika injektioner av sakkunskap i samhällsdebatten, värdefullt inte minst när antalet arbetsmarknadsreportrar och andra specialreportrar sjunker på andra håll. Expressen har ofta byggt vidare på granskningar i just Lärarnas tidning, om sådant som tvivelaktig föreläsningsfrossa och hot mot rektorer.

Lärarförbundet

Därför är det illavarslande att följa hur Lärarförbundet nu försvårar arbetet för Lärarnas tidning och dess tio systertidningar.

Det hela började i höstas, när ett par konsulter kom på idén att tidningarna i stället skulle ägna sig åt att ”beskriva förbundet på ett positivt sätt”. Det resulterade i att man strök uppdraget granska fackförbundet ur det redaktionella programmet och började ställa luddiga krav om att journalisterna ska "samordna" sitt arbete med kommunikationsavdelningen. Ordförande Johanna Jaara Åstrand försvarade sig med att hon inte behöver journalistik – hon har revisorer.

Förbundet tycks förvänta sig att journalisterna ska granska missförhållanden i läraryrket, utan att ställa den helt centrala frågan: Vad gör facket?

Det säger sig självt att det inte går. Journalistik kan inte vara delvis oberoende. Antingen är reportern fri att undersöka vad som gått fel, och vems ansvaret är, eller så är hen det inte. I det senare fallet är hen inte reporter, utan kommunikatör.

 

LÄS MER: Ida Ölmedal: Lokaltidningarnas kris öppnar en klassklyfta 

Lärarnas tidning

I ett upprop varnar nu en rad chefredaktörer för en trend där fackförbund kväser journalistiken. 2014 tvingade exempelvis fackförbundet Vision in sin tidning under kommunikationsavdelningen. 

Senast i våras ville Stockholms studentkår ta över utgivarskapet för studenttidningen Gaudeamus – ett förslag som tack och lov röstades ner. 

Det är ironiskt om idéburna och demokratiska organisationer som studentkårer och fackförbund inte tål oberoende granskning. Än mer pinsamt är det förstås när det gäller en fackförening för just lärare, som undervisar våra barn om demokratiska principer.

För chefredaktörerna i fråga finns det förstås bara en sätt att rädda trovärdigheten: att tydligt trotsa påtryckningarna och fortsätta granskningen. Och Lärarförbundet borde skämmas, tänka om och stoppa undan munkavlen.

Den är nämligen inte bara en förlust för lärarna, utan för alla oss som vill ha en upplyst och infallsrik skoldebatt. Och vi är många.

 

LÄS MER: Karin Olsson: "Kulturveckan" tolkar tittarnas behov helt fel 

 

Ida Ölmedal är redaktör på Expressens kultursida. 

Läs fler texter av Ida Ölmedal här. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!