Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ida Ölmedal

Jag hoppas för en stund att alltihop ska kollapsa

Kung Carl Gustaf. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT NYHETSBYRÅN
Horace Engdahl. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT NYHETSBYRÅN

Ida Ölmedal ser sinnebilden av en backlash träda fram.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | SVENSKA AKADEMIEN. 

– Nu går vi, Sara.

Orden ekar i mig när jag ser Sara Danius vandra bort från Börshuset, huvudet högt, knytblus, Sara Stridsberg under armen.

Den totala backlashen har fått sin ikoniska bild.

Svenska Akademien

Till och med akademiledamoten Per Wästberg, som inte precis kan beskrivas som en radikalfeminist, förmådde sammanfatta vad som hade hänt där inne: 

"Två kvinnor offrades, den ena mot den andra." 

I SVT Opinion live försäkrade kuppmakaren Horace Engdahl dock att saken inte har med kvinnor och män att göra:

– Jag tycker inte jag uppträtt annorlunda den här senaste vintern än jag gjort under de tidigare 20 åren.

Nej, det är ju just det. Ingen var förvånad när den före detta ständige sekreteraren, den självutnämnde siste grisen, bökade sig fram till Börshuset, buffade en kvinnlig reporter in i väggen och gick in för att sätta gaddarna i Svenska Akademiens första kvinnliga sekreterare.

Jean-Claude Arnault 

Ingen var heller förvånad över att han i sin stridsskrift på Expressen Kultur viftade bort det som faktiskt hänt: Att hans kompis Jean-Claude Arnault anklagas för att systematiskt ha förgripit sig på unga kvinnor, att Akademien larmats om detta och inte gjort någonting annat än att fortsätta att dela ut sina jäviga bidrag till Arnaults klubb. Att Engdahl själv berömt denne rikssexist för att vara "gentleman" och ett föredöme för unga män, ord han inte tagit tillbaka.

Det är ju det som är kärnan i den här skandalen. Det är den vårdslösheten med kvinnors värde som, med stadgarnas ord, går heder och ära emot. Inte några läckta Nobelpristagare. Detta är fullt synligt för alla som har en syn på heder och ära från vår tid, och inte från Gustav III.

 

LÄS MER – Gunilla Brodrej: Gittan förlorade mot gråvargarna 

Kungen griper in

Jag undrar hur det känns att vara kvinnlig författare och larma om sextrakasserier av en Svenska Akademien närstående person, och att nu se Akademien straffa den som ville ta tag i problemet. Och att kanske behöva hoppas på stipendier av denna nya gubbklubb.

I bedrövelsen önskar jag för en stund bara en sak: Att alltihop ska kollapsa. Jag hoppas att de kvarvarande medlemmarna ska bli så få att de inte har röstetal nog att välja in nya medlemmar. Där kan Engdahl och Allén sitta och ruttna tillsammans med sin kvinnosyn.

Men nej, så kommer det naturligtvis inte att bli. För då träder Kungen in och hjälper dem genom att ändra stadgarna. Så att de inte ska behöva Sara och Sara och deras förnyarfalang utan välja in nya kompisar som de träffat på Forum. För att ingenting ska behöva ändras de närmaste 20 åren heller. 

Och där är cirkeln sluten. Självklart ska Kungen välsigna den här palatskuppen. Vem annars? Den högste beskyddaren förstår säkert det här med att ha kaffeflickor. 

Kom, Sara. Nu går vi.

 

LÄS MER – Karin Olsson: Sara Danius fick decennier av otvättad byk i knät 

 

Ida Ölmedal är redaktör på Expressen Kultur.