Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ida Ölmedal

Nazisterna vill döda oss – och ni bråkar om kyrkklockor

Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen 2018. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: OLLE SPORRONG

Ida Ölmedal skriver om en fråga som är för viktig för att använda som slagträ.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | NAZISM. Årets Almedalsvecka var ett nederlag för yttrandefriheten. Nazisterna trakasserade, misshandlade, störde och fick RFSL Ungdom att ställa in sina aktiviteter på grund av säkerhetsskäl. Ungdomar hindrades att delta i demokrativeckan, på grund av rädsla. Det är minnet vi tar med oss.

Nu åker nazisterna hem och fortsätter att förpesta vardagen för folk. Bara ett par dagar efter Almedalsveckan får vi veta att de har fått dagligt demonstrationstillstånd i sitt starkaste fäste, Ludvika. Ute i landet, från Dalarnas tidningar till Sydsvenskan, förs nu den mödosamma debatten om hur vi ska motarbeta deras skräckmetoder utan att samtidigt skada våra demokratiska rättigheter. 

Men hemma i huvudstaden handlar yttrandefrihetsdebatten i stället om kyrkklockor. 

Thomas Gürs föreläsning

Detta har hänt: Den konservativa debattören Thomas Gür hade under Almedalsveckan ett "pop up-seminarium" på en sten utanför Visbys domkyrka. Domprosten reagerade på innehållet i talet och ringde i kyrkklockorna – en varning om "fara å färde" som kyrkan annars använt mot just nazister. 

Domprosten har själv sagt att klockringningen var överilad. Till och med ärkebiskopen har tagit avstånd från den. Därmed borde saken vara utagerad.

Men nej, då klampar Aftonbladets ledarsida in och slår fast att domprosten tvärtom var ett föredöme. Det handlar om att ”markera mot rasismen och antidemokratiska krafter i vardagen”. Därmed klumpas Thomas Gür ihop med Nordiska motståndsrörelsen. Och motståndet mot nazismen görs till en fråga om att tysta konservativa debattörer. 

Därefter full twitterpatrull. Förstås.

 

LÄS MER – Hynek Pallas: Så kan Europa knäcka nationalismen 

Nazister vill inte debattera

Det här är skevt på så många sätt att jag inte vet var jag ska börja. Man kan förstås börja med sakfrågan: Alla som orkar kan se föreläsningen i fråga på youtube. Det handlar om att invandrare ska lära sig om svenska seder och att fler brottslingar ska utvisas, åsikter som påminner om en Vellingemoderat. Själv blir jag inte charmad, men det sluttande planet mot nazism är omöjligt att se.

Förutom att Aftonbladets ledarsida gör en stötande sammankoppling ger de också en rätt konstig bild av hotet från NMR. 

Nazister är inte föreläsningsfarbröder. Det var inte i kraft av det fria ordet som de lyckades förstöra Almedalsveckan för flera av oss. Det var i kraft av våldskapital. De vill inte hålla pop up-seminarier, de vill döda oss. 

 

LÄS MER: Här är den nazistiske mördaren mitt i Visby 

 

Varför relativisera det hotet? Och, samtidigt: Varför hjälpa dem att sprida bilden att deras idéer skulle ha haft något slags bredare genomslag i Almedalen? Deras ideologi tilltalar någon promille av befolkningen. Sex av tio vill förbjuda nazistiska organisationer. Det mesta som sades och gjordes i Visby handlade överhuvudtaget inte om nazister. 

Motståndskraft kräver, som Gabriel Ehrling skriver i Dalarnas Tidningar, att både känna styrkan i samlingen kring demokratin – och se hotet från den lilla våldssekt de är.

 

LÄS MER – Emil Arvidson: Varför sitter inte nazisterna på en buss från Almedalen? 

Prosten är inte problemet

Varför fäster jag ens uppmärksamhet vid denna missriktade debatt? 

Jo, det finns en sak till som bekymrar mig: Jag vill ha en vänster med trovärdighet när det kommer till yttrandefrihet. På den största socialdemokratiska ledarsidan måste det vara glasklart att man inte tystar demokratiska meningsmotståndares möten, inte ens med kyrkklockor. 

Det råder stark press på politikerna att göra avsteg i organisations- och mötesfriheten för att komma åt våldsbejakande extremister. Och det kommer inte vara en tacksam uppgift att balansera så att förslagen inte slår för brett. 

Thomas Gür-högern, å sin sida, skulle gärna få sluta debattera som om Almedalsveckans stora yttrandefrihetshändelse var en prost. Det är faktiskt fara å färde.

 

LÄS MER – Ida Ölmedal: Annie Lööf behöver vässa sitt försvar för öppenheten 

 

Ida Ölmedal är redaktör på Expressens kultursida. Lyssna på hennes podcast "Ekman/Ölmedal: Sex samtal om män".