Murvlar. Dustin Hoffman och Robert Redford spelar journalisterna i Alla presidentens män om Watergateaffären. Foto: Arkiv
Murvlar. Dustin Hoffman och Robert Redford spelar journalisterna i Alla presidentens män om Watergateaffären. Foto: Arkiv

I upplösning

Publicerad
Uppdaterad
Den klassiska journalistikens informationsmonopol gäller inte längre.
Anders Mildner ser publicistkåren dela sig i två antagonistiska läger.
På tioårsdagen av Berlinmurens fall stod jag i arkivet på tidningen Neues Deutschland och försökte förstå. Redaktionssekreteraren skakade på huvudet och sa:
- Det var ju märkligt.
Han bläddrade förgäves i tidningarna.
Före murens fall hade Neues Deutschland en upplaga på över 1,5 miljoner exemplar. Den östtyska tidningen styrdes med järnhand av politruker. Sedan förändrades allt. Den redaktion jag befann mig på liknade nu en liten svensk landsortstidning. Neues Deutschland hade tappat 1 435 000 läsare.
Jag hade bett om att få titta i arkivet eftersom jag var nyfiken på tidningens rapportering om murens fall. Svaret var enkelt: det fanns ingen. Den största händelsen i Europa i modern tid hade förbigåtts med total tystnad. Trots att den utspelade sig på gångavstånd.
Efter två dagar dök en otydlig notis upp, långt bak i tidningen. Sedan blev det tyst igen. Nästa dag kom ytterligare en försiktig text. Då hade den fria passagen varit en realitet i fyra dagar.
Journalisternas bilder av verkligheten har ända sedan den moderna pressens framväxt på 1800-talet påverkat hur vi uppfattar samhället. Men de versioner av sanningen som journalisterna producerar har också spelat stor roll för vår historieskrivning.

Det som trycks i en tidning har betydelse inte bara för sitt innehålls skull, utan även för att det överhuvudtaget står där.
När vi går tillbaka till tidningsarkiven för att se hur det var förr, gör antalet artiklar om ett visst ämne skillnad, eftersom mängden är ett mått på betydelsen.
Medierna har på det här sättet kommit att bli den kanske viktigaste historieskildraren i samhället.
Fram tills nu, när enskilda människor fått verktyg att distribuera sina egna bilder av verkligheten. Att deras röster arkiveras och görs sökbara förändrar samtidsdebatten radikalt, men kommer också att påverka framtidens historieskrivning.
Samtidigt leder utvecklingen till att något händer med journalisternas position i samhällets informationsflöde. Journalisterna har inte längre monopol på att producera verklighetsbilder - inte heller att filtrera eller distribuera dem.

Och här börjar det att bränna till. För när den klassiska journalistrollen utmanas, delas journalisterna i två läger: en grupp som tror sig kunna skapa ännu bättre journalistik i samklang med den kollektiva kunskap som allmänheten genererar och en grupp som vill bibehålla sin unika position som huvudfilter för sin publik.
Den senare tror inte att publiken själv klarar att sålla i det ökande informationsflödet och ser dessutom på framväxten av allmänhetens röster som ett växande samhällsproblem (man pratar om näthat, faktafel, usla kommentarer, låg nivå på innehållet i bloggar och så vidare). Sakta men säkert jämställer man medborgarnas röster med den makt som man traditionellt har stått i motsatsposition till.
Av just den anledningen är diskussionen om journalistrollens upplösning en angelägenhet för långt fler än de yrkesverksamma. Striden handlar - återigen - om vilka bilder av verkligheten som ska få bli bärande. Och vem som ska tillåtas föra fram dem.
En sak är säker: tystnaden kommer aldrig mer att fungera för att kväsa oönskade röster. Det förstod för övrigt journalisterna på Neues Deutschland redan en vecka efter murens fall.
Anders Mildner
Anders Mildner
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag