Utställningen "Lost in space" bjuder på drabbande ödslighet. Foto: Petter Cohen
Utställningen "Lost in space" bjuder på drabbande ödslighet. Foto: Petter Cohen

Nils Forsberg: Alla rätt i fördomsformuläret

Publicerad

Nils Forsberg ser en konstnärlig nytolkning av "Aniara" på Bonniers konsthall.

I ett rum: En svajig kvinnoröst som sjunger David Bowies ”Ziggy Stardust”-album a cappella. Nästa rum: en tjock-tv med myrornas krig på piedestal och ett regelbundet brusande ljud. Stora salen: tomt, förutom tolv diskreta högtalare som då och då och som det verkar helt slumpmässigt ger ifrån sig en viss ton ur den kromatiska skalan. I ett inre rum kan man fördjupa sig i en 55 minuter lång film där violinisten är i färd med att spela in tonen C.

Vita väggar, grått golv och tolvtonsmusik. Den som vill göra sig lustig över samtida konst och modern musik har öppet mål på Bonniers konsthall. Det blir tretton rätt i fördomsformuläret.

Harry Martinsons "Aniara"

Skotska Susan Philipsz har gjort installationen ”Lost in space” utifrån Harry Martinsons folkhemstonade rymdepos ”Aniara” från 1956 och den tidstypiskt atonala opera som Karl-Birger Blomdahl komponerade ett par år senare. Den är faktiskt så utstuderat Svår och Smal att den borde kunna bli en succé, eftersom den också pekar på så grundläggande existentiella fakta.

Veckans nyhet från världsrymden var upptäckten av ett solsystem med antagligen beboeliga planeter i stjärnbilden Lyran, 40 ljusår från oss. Det tar alltså 40 år att åka dit om man färdas med ljusets hastighet, cirka 1000 miljoner km/h. Vilket, om det var möjligt (en ordinär rymdsond håller ca 60 000 km/h), ändå skulle medföra betydande konsekvenser som man måste läsa teoretisk fysik för att riktigt fatta.

Den är Ziggy

Rymden är så in i helvete stor. Den är inte en sagovärld som i ”Star Wars”, den är ångestskapande tom och iskall som i ”Gravity”. Den är Ziggy och spindlarna från Mars utan minsta glam och glitter, med en naken röst som kunde ha spelats in på ett mentalsjukhus. Rymden är en brusande radiopuls från en slocknad stjärna.

Den här ödsligheten är det som gestaltas i utställningen. Släpp all science fiction-romantik och ta in det, ni som klarar av det, och kom ihåg att i rymden kan ändå ingen höra dig klaga över tolvtonsmusiken.

 

Nils Forsberg är konstredaktör och kritiker på Expressens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag