Folkmusiker mot främlingsfientliget. Foto: Gunilla Brodrej
Folkmusiker mot främlingsfientliget. Foto: Gunilla Brodrej

I takt med tiden

Publicerad
Uppdaterad
I går manifesterade den nya folkmusikgenerationen mot främlingsfientlighet.
Sverigedemokraternas hemvävda snuttefilt har slitit sig. Nu mobiliserar även folkmusiker mot främlingsfientlighet. I går spelade, sjöng och dansade ett par hundra folkmusiker utanför Riksdagshuset i Stockholm, medan liknande gillen hölls i Umeå, Arvika, Malmö och Göteborg. Kort sagt där det finns folkmusiker på tillväxt.
Droppen som fått bägaren att rinna över är varken valresultatet eller Jimmie Åkessons knätofs-parad ur Storkyrkan eller en SD-kritisk satirteckning i Aftonbladet den 13/10 där Joakim Pirinen placerat ett kurbitspar på tågrälsen utanför Auschwitz med texten: ”Dansa schottis i Auschwitz”. Droppen var att SD genom Mattias Karlsson hävdade att det inte fanns utrymme för svensk folkmusik på musikhögskolorna sedan man tagit in utländsk folkmusik.
Då fick några unga dansare och folkmusiker nog och drog i gång facebookgruppen ”Folkmusiker mot främlingsfientlighet”. Det gällde att återövra folkdräkten, visa på mångfalden inom folkmusiken och skaka av sig bilden som bidragsbehövande stackare och SD:s bästa vänner.

Knätofsmanifestet är en mediadröm. De dansar och spelar av hjärtans lust under paroller som ”Jag och mitt folkdanslag vill ha mångfald i dag”. På musikhögskolorna tar man tillvara det ökande intresset för musik med rötter utanför de västerländska musiktraditionerna. SD tror att detta utarmar den svenska kulturen.
De beskriver ett motsatsförhållande som inte finns, sa världsmusikern Ale Möller i söndagens debatt i Folke i P2. Sju inflytelserika lärare och spelmän sammanfattar det hela utmärkt i en gemensam (ännu opublicerad) skrivelse: ”Som folkmusiker kan man ofta känna en djupare samhörighet med folkmusiker från andra kulturer än med fotbollsspelare, hur blågula de än är”.
Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag