I närkamp med naturen

Karl Ove Knausgård i det fria.

Jens Liljestrand om en vildman som går genom rutan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Ingen nu levande nordisk författare har samma ikonstatus som Karl Ove Knausgård. Därmed inte sagt att han säljer bäst eller anses vara den kvalitativt mest betydande, men som litterär celebritet, i gränslandet mellan fin- och masskultur, har han en aura som saknar motstycke.

Jag påminns om 44-åringens enorma dragningskraft när jag ser SVT:s välgjorda dokumentär, som följer honom under året efter avslutningen av "Min kamp". Journalisten Lena Jordebo porträtterar honom närgånget, både i ensligheten hemma i Skåne och som omsvärmad rockstjärna på storstadsparnasserna.


Det är en puttrig och finstämd dokumentär, som rent kunskapsmässigt knappast tillför något nytt (vilket man knappast kan begära, eftersom långa, intimiserande djupintervjuer med Knausgård är så vanliga att de i princip har bildat en egen kulturjournalistisk genre).

Men bilderna! Kameran formligen smeker fram den skäggige norrmannen ur naturen. Knausgård som joggar på motorvägen, ensam genom ett snödimmigt Österlen. Knausgård som står i blåsten och blickar ut över det stormande havet. Som traskar runt i den norska vintern i öronlappsmössa. Som påtar i jorden, spelar gitarr, tänder en brasa, pratar kärleksfullt om sina kråkor och igelkottar.

Tanken går till Vilhelm  Moberg, också han en kulturkändis som fick finna sig i att iscensättas som ett naturbarn sprungen ur fädernejordens mylla - poserande med vetekärvar, redskap, djur eller vapen.


Men till skillnad från Moberg, som var en tvättäkta lantis, är Knausgård en utpräglad storstadsförfattare, formad av det litterära avantgardet i Bergen och Stockholm. Ändå är det så här vi svenskar vill se honom. Norrmannen från vidderna, hård men ändå sentimental.

Även i det korta nedslaget i New York väljer SVT att gestalta honom som en blyg och bortkommen vildman. Bruset från den minglande kultureliten tonas ut, och i tystnaden zoomar kameran ömsint in den vemodiga, längtande blicken bort.

Snabbt klipp: Betande hästar.

fakta

TV

KNAUSGÅRD - ÅRET EFTER MIN KAMP | Dokumentär av Lena Jordebo | SVT2 ikväll kl 20.