Lars Bringås är älskad.
Lars Bringås är älskad.

I love you, Bro: Riksteatern

Publicerad
Uppdaterad
Margareta Sörenson ser Riksteaterns uppsättning av I love you, Bro.
En alldeles vanlig Johnny i sitt pojkrum. 14 år. Den stängda dörren, mamma som knackar och undrar. Men på bildskärmen tindrar macstjärnorna så vackert och där ringlar oändlighetsmönstren lockande: det finns ingen ände för skrivbordsäventyret. Inte bara världen öppnas, nya världar öppnas.
Ett vanligt enkelt chattande, så lätt att byta ut ett namn. Vips, har Johnny tagits för flicka och woops, vindlar en historia om svartsjuka, kärlek, hämnd och hot upp. Och ringlar sig så smart vidare kring frågan om sexuell identitet (hur vet man när man är 14?) och om den vuxna världen som inte deltar alls, alls i den här världen. Som bokstavligen inte förstår, omfattar, inser.

Den enda rollen, ensam som bara den, spelas utmärkt av Lars Bringås i en enkel scenografi där fonden är en stor bildskärm. Där projiceras chattandet och mycket annat, alldeles osökt går skådespelarteater och IT ihop till en enhet. Pekpinnefritt och spännande; ändå cirklar den australiske dramatikern Adam J A Cass pjäs kring centrala frågor för vår tid. Hur kan nätvärlden förenas med publicistisk etik och personligt ansvar? Var går gränsen mellan lek och allvar? Hur kan vuxenvärlden förstå (och bjudas in till att förstå) hur kreativt fiktionen frodas i cyberrymden? Vilken makalös flykt det innebär från mammavärldens 1900-talsbegränsningar.
Margareta Sörenson
Margareta Sörenson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag