Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

I kakburkens djup

Ingela Lind.
Foto: Stefan Forsell

Marianne Lindberg De Geer om integritet i konstvärlden.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Clemens Poellinger har i SvD (14/10) skrivit en vass krönika om det han kallar "dansen kring guldkalven". Vad han refererar till är de middagar och event som försiggår när Moderna museet i Stockholm bjuder in superhypade internationellt kända konstnärer och deras miljardärssvans. Och låter gräddan ur vår lilla ankdamm bjudas in att mingla med dessa märkvärdiga gäster från den stora konstvärlden.

Det får mig osökt att tänka på konstkritikern Ingela Lind, mångårig medarbetare på SVT:s Kulturnyheterna och DN. Det finns nog inte en sådan middag som hon tackat nej till. Det må vara på Bonniers konsthall, Magasin 3 eller, som i fredags; Moderna museet. Om hon skriver positivt om dessa utställningar sedan? Gissa!

Eller läs den senaste recensionen hon skrev i DN om utställningen "Skulptur efter skulptur", med megastjärnor som Katharina Fritsch, Jeff Koons och Charles Ray. Hon gick nästan i trans.


Själv skulle jag vilja läsa en mer problematiserande recension, där frågan ställs om det är ett skattefinansierat museums uppdrag att, "när världen står i brand" som Poellinger skriver, göra rika människor ännu rikare genom att hypa deras redan superhypade verk och därigenom stärka såväl monetärt som kulturellt kapital?

Mig veterligt är Ingela Lind den enda kritiker som har en stående inbjudan till dessa nätverkande tillställningar. Ingela Lind pratar själv om etik. Undrar hur hon tänker då. Etik verkar vara något andra ska hålla sig med.

Vad säger hennes uppdragsgivare, DN och Kulturnyheterna? Eller gäller etiken inte dem heller?


Marianne Lindberg De Geer

kulturen@expressen.se


Marianne Lindberg De Geer är konstnär. En längre version av texten har publicerats på hennes Facebook-sida.