Ingela Lind. Foto: Stefan Forsell
Ingela Lind. Foto: Stefan Forsell

I kakburkens djup

Publicerad

Marianne Lindberg De Geer om integritet i konstvärlden.

Clemens Poellinger har i SvD (14/10) skrivit en vass krönika om det han kallar "dansen kring guldkalven". Vad han refererar till är de middagar och event som försiggår när Moderna museet i Stockholm bjuder in superhypade internationellt kända konstnärer och deras miljardärssvans. Och låter gräddan ur vår lilla ankdamm bjudas in att mingla med dessa märkvärdiga gäster från den stora konstvärlden.

Det får mig osökt att tänka på konstkritikern Ingela Lind, mångårig medarbetare på SVT:s Kulturnyheterna och DN. Det finns nog inte en sådan middag som hon tackat nej till. Det må vara på Bonniers konsthall, Magasin 3 eller, som i fredags; Moderna museet. Om hon skriver positivt om dessa utställningar sedan? Gissa!

Eller läs den senaste recensionen hon skrev i DN om utställningen "Skulptur efter skulptur", med megastjärnor som Katharina Fritsch, Jeff Koons och Charles Ray. Hon gick nästan i trans.

 

Själv skulle jag vilja läsa en mer problematiserande recension, där frågan ställs om det är ett skattefinansierat museums uppdrag att, "när världen står i brand" som Poellinger skriver, göra rika människor ännu rikare genom att hypa deras redan superhypade verk och därigenom stärka såväl monetärt som kulturellt kapital?

Mig veterligt är Ingela Lind den enda kritiker som har en stående inbjudan till dessa nätverkande tillställningar. Ingela Lind pratar själv om etik. Undrar hur hon tänker då. Etik verkar vara något andra ska hålla sig med.

Vad säger hennes uppdragsgivare, DN och Kulturnyheterna? Eller gäller etiken inte dem heller?

 

Marianne Lindberg De Geer

kulturen@expressen.se

 

Marianne Lindberg De Geer är konstnär. En längre version av texten har publicerats på hennes Facebook-sida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag