Hanna Johansson. Foto: PRIVATHanna Johansson. Foto: PRIVAT
Hanna Johansson. Foto: PRIVAT
"Barnvagnsblues.""Barnvagnsblues."
"Barnvagnsblues."

I heterosexualitetens Hades kan ingen höra dig skrika

Publicerad

I Ester Roxbergs nya roman går den nyblivna mamman runt med barnvagn och lider av tristess. Hanna Johansson läser en berättelse som lika gärna hade kunnat publiceras på sajten Mammabekännelser.

LITTERATUR | RECENSION. Det är en bisarrt kort period i en kvinnas liv mellan det att graviditet först presenteras som något hemskt som kan drabba en, sedan övergår i att betraktas som en självklarhet, något fullkomligt nödvändigt. 

Plötsligt uppstår en mängd logistiska problem – hur man ska pussla ihop barnalstrande med karriär, hur man ska bo – men också frågor av mer existentiell natur. Vad händer med ens kärleksrelation när den utökas med en tredje person som rent objektivt är viktigare, alldeles hjälplös? 

Förlossningsdepression

Vem är man när man inte identifieras främst utifrån sitt förnamn, sin ålder eller sitt arbete, utan som någons mamma?

Med dessa frågor brottas Agnes, antihjältinnan i Ester Roxbergs nya roman Barnvagnsblues. Hon är nybliven småbarnsmor och tycks lida av odiagnostiserad förlossningsdepression där hon drar sin vagn mellan den kvava lägenheten i Hägersten, BVC:n, tråkiga middagar hos tråkiga vänner och kväljande tonfisksallader med mammagruppen. 

Ester Roxberg.Foto: LINA ALRIKSSON / W&W

Dessutom är hon maniskt orolig för plast och gifter, tidstypiskt besatt av ekologiskt. Vid ett tillfälle låter Roxberg träffsäkert Agnes jämföra det egna underlivet med klimatkrisen: ”Något är förstört och omöjligt att rätta till. Det kommer bara att bli värre. Att knipa är som att sopsortera, det ska ge mig en känsla av att något hjälper.”

 

LÄS MER – Hanna Johansson: Hos Linna Johansson tar kvinnor makten över sina egna historier 

Medelklassens skamkänslor

Men Agnes heterosexuella hopplöshet är alldeles för allmänt skildrad för att bli särskilt engagerande. Det är generell klimatångest, det är medelklassiga skamkänslor och kroppskomplex, sånt man pratar om med sina kompisar över en flaska vin för att snabbt och fåfängt lägga till ”fast nu låter jag kanske kokett”. 

Reflektionerna kring moderskapet är av den karaktären att man skulle kunna hitta dem på sajten Mammabekännelser. Både Agnes och romanens övriga aktörer förblir vaga, något som skulle kunna vara kongenialt med Agnes avtrubbade känslotillstånd men snarare känns som slarvig gestaltning. 

Mer grått än blues.

 

LÄS MER – Äntligen får Marie-Louise Ekmans konst stå i centrum

 

ROMAN

ESTER ROXBERG

Barnvagnsblues

Wahlström & Widstrand, 217 s.

 

Hanna Johansson är kulturskribent och medarbetare på Expressens kultursida.

Hanna Johansson
Hanna Johansson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag