Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I fruktsamt tillstånd

Stina Stigell på Galleri Belenius i Stockholm.

Peter Cornell ser måleri och skulptur uppgå i varandra på Galleri Belenius.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Varifrån kommer den vitala energin, det raffinerade hantverket? På Stina Stigells utställning på Galleri Belenius tänker jag på hur Freud försökte härleda konsten - och humorn - ur libido; att den lekande, formella gestaltningen motsvaras av kärleksaktens förspelslust då hela kroppen, utan hierarkier, utan att underkasta sig det genitala, erotiseras i det "polymorft perversa", ett tillstånd som gjort för konst.

 

I Stina Stigells rum hänger allt samman, korresponderar, leker, fabulerar. Där finns en tråd om odling och driva upp plantor: trädgårdsmästarens gigantiska jeans och fröpåsar, en plint från gympasalen, en barnjacka, en svart tavla med kritor. Auktoritet och olydnad. Måleri och skulptur uppgår i varandra i ett generöst och utsökt måleri besläktat med Jim Dine och amerikanskt 60-tal.