Hynek Pallas

Situationen sämre än i tjeckiska fängelser

Publicerad

Min idol i dagens Tjeckien heter Anna Šabatová. Under kommunisttiden var hon dissident och fick turas om att sitta i fängelse med sin make så att någon skulle kunna ta hand om barnen där hemma.

Men till skillnad från många andra dekorerade regimkritiker har Šabatová aldrig lutat sig tillbaka för att leva i glansen från sin frihetskamp. Sedan några år är hon i stället Tjeckiens diskrimineringsombudsman. Ett uppdrag som, för den som sköter det rätt, innebär att bli offentlig spottkopp.

När jag i våras intervjuade Šabatová om hennes kamp för steriliserade romska kvinnor berättade hon om hatet från medier och myndigheter efter att hon tagit upp muslimers rätt att bära hijab i skolan. Politiker i det parlament som klubbat lagarna Šabatová arbetar för, kallar henne offentligt för kossa.

Vi spekulerade med en gemensam rysning i vad som skulle ske om Tjeckien blev tvunget att ta emot fler flyktingar. Nu vet vi. I oktober kallade Šabatová till presskonferens efter besök i ett av landets flyktingförvar, Bela Jezova. Den tidigare militärförläggningen har redan ansetts så otjänlig att en domstol i Prag nyligen utverkade skadestånd för en småbarnsfamilj som placerats där. Trots kritiken fortsätter inrikesministeriet, med stöd av den socialdemokratiske premiärministern Bohuslav Sobotka, att fylla på förvaret med barn.


Šabatová gick efter sitt besök längre än någon tidigare: det hon sett vid sina besök bryter mot mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Situationen är sämre än i tjeckiska fängelser. Listan på horrörer hon räknar upp - mot människor som inte begått några brott men lever bakom taggtråd - är diger:

Föräldrar förnedras framför sina barn. Familjer sover på madrasser "som inte når grundläggande hygienisk standard". Deras tillhörigheter beslagtas, de bär tofflor för att inte kunna fly. All kontakt sker med uniformerad polis som iklädda skidmask eller hjälm räknar flyktingarna. Då får barnen väckas och ställas upp. Den internerade får telefonkort med två samtal, sedan upphör kontakt med omvärlden. Tolkar för att kommunicera med besökande läkare finns inte. En syrisk pojke som fråntagits sin inhalator har hämtats med ambulans fyra gånger. För alltsammans betalar en familj om fyra personer omkring 10 000 svenska kronor i månaden. Exklusive kostnaden för ambulanstransport.

– Jag kan inte föreställa mig vilka trauman de kommer bära med sig härifrån, säger Šabatová.

 

Inrikesministeriet första reaktion var - ingenting. I stället fick Šabatová kritik och 70 fängelsevakter omlokaliserades till förvaren. Efter att hennes kritik blivit internationellt uppmärksammad har man nu ändå börjat göra vissa förbättringar.

Fallen med de tjeckiska förläggningarna visar två saker: de svenska Socialdemokraterna bör undersöka vad deras regerande syskonparti sysslar med. Men också att det finns folk som Anna Šabatová kvar på viktiga poster, folk som vågar använda sin makt till att dra i varningsklockor. EU måste se till att Tjeckien inte glider in i en ungersk utveckling där ämbeten som Šabatovás - den tunna linjen mot barbari - lagstiftas bort.

I rådande samhällsklimat är det tyvärr ett verkligt hot.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag