Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hynek Pallas

Proletären låter inte sanningen stå i vägen

Skärmdump på Proletärens artikel om massakern i Butja.
Foto: Skärmdump
Foto: OLLE SPORRONG

Proletärens replik på Hynek Pallas text från måndagen gör gällande att tidningen nyanserar ”den enögda bevakningen” i övriga medier. 

Hynek Pallas ger en slutreplik. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SLUTREPLIK. Vad Proletären kallar för att ”uppmärksamma även de sidor av kriget som inte syns i annan media” betyder i klartext detta: 

När riktiga medier blottlade bestialiska övergrepp i Butja och lade fram bevis för att förövarna var den ryska militären producerade Proletären, under rubriken ”Vad är sant i mediastormen runt Butja?”, tusentals tecken med ”frågetecken kring vad som egentligen hänt och vilka som ligger bakom”. 

Lyftandet av ”andra aspekter” än den ”enögda bevakningen” går för Kommunistiska partiets husorgan ut på att om och om igen skymma, förvrida och misstänkliggöra mödosamt bevisade slutsatser: ”New York Times [har] publicerat satellitbilder som visar att kropparna legat på gatan i flera veckor utan att någon skulle tagit hand om dem, vilket […] verkar märkligt”. 

Att ”förhålla sig kritisk” innebär att fylla stycken upp och ner med alltmer ovidkommande detaljer. Det görs genom ett vridande på tidsramar, diskussioner om färgen på armbindlar och ljudet på videoklipp som ”ändå [skulle] kunna peka mot att ukrainska frivilligstyrkor 'rensat upp' när de kommit tillbaka och skjutit kvarvarande misstänkta kollaboratörer”. 

Den som någon gång har middagsplacerats bredvid en 11 september-konspirationssplainer och fått veta allt om vid vilken temperatur stål smälter och hur varmt flygplansbränsle blir vet vad jag talar om: Även om man inte håller med av ren utmattning, så skymmer de bisarra detaljerna ofta helhetsbilden. 

Det är en stolt kommunistisk tradition att varken sanning, verklighet eller människoliv ska stå i vägen för ens högre mål.

Det är där den ideologiska stöten ska sättas in. För när texten har pepprats med tillräckligt många misstänkliggörande av väst och nazister och bjudit på spännande ”frågetecken” med antydningar – Ryssland har ju enligt Proletären inte ”något att tjäna på att skjuta civila på öppen gata” – så avslutar man med påståendet att anfallskriget på ett demokratiskt europeiskt land egentligen är ”ett krig om inflytandet i Ukraina och Europa – där USA och Nato är vinnarna på att Ryssland låtit sig provoceras till att anfalla Ukraina”. 

Allt denna ordsallad gör, det enda syfte den har, är att misstänkliggöra och skapa opinion mot de krafter som skulle kunna ingripa mot en invaderande armé vars soldater just nu våldtar och bränner civila.

Men att det är Proletärens version av ett ”självklart fördömande” av Rysslands invasion förvånar ju inte – det är en stolt kommunistisk tradition att varken sanning eller verklighet ska stå i vägen för ens högre mål.


Hynek Pallas är författare, kritiker och medarbetare på Expressens kultursida.