Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Hynek Pallas

Inte liberalt att publicera kinesisk propaganda

Peter Wolodarski.Foto: Paul Hansen / DN / TT / Paul Hansen
Hynek Pallas. Foto: Expressen / OLLE SPORRONG

Dagens Nyheter publicerade i fredagstidningen en helsidesannons om Hongkong från den kinesiska staten.  

Hynek Pallas varnar för faran i att ge lögnerna en plattform.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. I min bokhylla har jag en oansenlig vit skrift. Den är utgiven 1969 och behandlar Warszawapaktens ockupation av Tjeckoslovakien året innan. Men ”ockupation” är inget ord som används i den. Förstås, eftersom boken är utgiven av ”Moskvas journalistorganisation”. Istället talas det om hur den tjeckoslovakiska nationen befriades från fascistiska femtekolonnare som hotade att göra revolution. På fotografierna syns glada människor som hälsar på glada soldater som sitter på glada pansarvagnar.

Den här sortens propaganda var på sin peak under kalla kriget. Just denna lilla bok trycktes i massupplagor och hamnade på svenska redaktioner (och andra platser: mitt exemplar är utgallrat från Arbetarrörelsens arkiv). Tanken var väl att man skulle smyga in sitt ”perspektiv” i spalterna genom att pocka på journalisternas känsla för objektivitet.

DN är den tidning som mest pedagogiskt lyft problemen med dagens störtflod av fake news.

Jag kom att tänka på den här boken när jag såg den uppmärksammade kinesiska opinionsannonsen i DN. Än mer så när jag läste chefredaktör Peter Wolodarskis försvar med att det var en ”liberal hållning” att publicera. Men en liberal hållning har aldrig varit att utan sammanhang presentera en diktaturs ”perspektiv”. Möjligen, mycket möjligen, skulle en betald annons vara försvarbar om den samtidigt sattes intill förklarande texter.

Fast propagandan har sedan 1969 också utvecklats enormt. Och DN är den tidning som mest pedagogiskt lyft problemen med dagens störtflod av fake news – liksom att det alltid är förrädiskt att ge lögnerna plattform.

De har publicerat författarna som förklarar detta, och vad det kan betyda. En Peter Pomerantsev som visat hur dagens regimer gör lögn till sanning. En Timothy Snyder som påtalar vikten av att försvara den liberala demokratins institutioner – just genom att mena att liberalism och yttrandefrihet inte är att lägga sig platt och ta bort alla gränser för vad som sägs. Och trycks.

Om propagandamakarna som hade sådant sjå med prångla ut lögnerna 1969 kunde se vad samma pengar kan betala för i dag – med ”liberal hållning” på köpet – skulle de inte tro sina ögon.

 

Hynek Pallas är kulturjournalist, författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Eva Beckman och Daniel Sandström.

I tv-spelaren visas Kultur-Expressen. Denna gång med Eva Beckman och Daniel Sandström i debatt efter Gokväll-stormen.