Hynek Pallas

Hynek Pallas: Vi skulle kunna stoppa detta

Båtflyktingar i Medelhavet.
Foto: Giuseppe Lami / Epa / Tt

"Motsatsen till kärlek är inte hat, det är likgiltighet". Med de orden begravde den katolske prästen Angelo Giurdanelli 18 okända afrikaner i den lilla Sicilianska staden Pozzallo sent i augusti i år.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jag läser en intervju med Giurdanelli i New York Times och tänker på när jag för två år sedan stod i flyktinglägret Hal Far på Malta. Hal Far ligger rätt exakt mellan de platser där uppemot 750 båtflyktingar tros ha drunknat under förra veckan, och de bolag i huvudstaden Valletta där Jimmie Åkesson spelade bort en halv miljon.

Hal Far ligger intill ett nedlagt flygfält som huserar en racingbana. Dånet kändes i kroppen när vi gick igenom lägret efter att ha krupit in genom ett hål i hönsnätet. Vi blev snart upptäckta och utkastade. Myndigheterna vill inte ha besökare, allra minst journalister, och svårigheten att få tillstånd är ökänd.

Vi hann dock konstatera att de siffror som bara veckor tidigare hade offentliggjorts om antalet boende i lägret var lögnaktiga. Varje barack, gjord för en familj, var hem åt minst två eller fler. Senare stod jag på en terrass i Valletta och tittade på hamninloppet dit flyktingarnas båtar bogseras.

Vecka ut och vecka in står spelbolagens svenska anställda på samma platser och ser samma båtar och jag undrar vad de ställer sig för frågor. Åker de - våra grannar, vänner, familjemedlemmar - sedan hem och sätter sig med sina nära på kvällen, harklar sig och förklarar vad de sett?


När 300 dog utanför Lampedusa i fjol var det till rubriker. När 750 drunknade samma vecka som vi gick till val var det till en notis inklämd bredvid en gigantisk annons för rödvin. Den tillvänjningen är värre än sommarsupandet det varnas för under flaskan.

Rasismen i Sverige projiceras i dag behändigt på Sverigedemokraterna och deras 13-procentiga väljarkår. Men besluten som ledde till EU:s yttre gränser och till gränsbyrån Frontex (som inte tvekade att till exempel samarbeta med Khadaffi) togs långt innan Åkesson var en blinkning i den reella maktens öga. Att jag nämner hans spelade och förra veckans katastrof i samma mening är för att det ger en bild av hur vår värld ser ut i dag - hur liten den är, hur ursäkterna som borde ha tagit slut för länge sedan inte längre är giltiga alls.

De besluten hänger i allra högsta grad ihop med SD:s framgångar. Hade EU:s beslut varit humanare för dem som riskerar livet, då hade också vår moraliska agenda sett annorlunda ut.

Med anledning av Jan Guillous senaste bok har offentligheten de senaste veckorna diskuterat skillnaderna mellan vad att "veta" och att "förstå" innebar i relation till Förintelsen. Läs om de 3 000 som drunknat hittills i år, om de allt fler som riskerar livet på rangliga båtar i händerna på smugglare - som enligt vittnesmål var de som medvetet sänkte en av båtarna i förra veckan - och fråga dig om du vet eller om du förstår vad som pågår.


Om vi förstår, varför görs inget? Vad gjorde jag själv när jag återvände från Malta? Jag skrev en text. Jag utbildade mig inte till helikopterpilot och åkte ner för att hjälpa nödbedda ur vattnet.

Jag hungerstrejkade inte utanför riksdagen. Jag skrev en text. Nu skriver jag en till.

Men det sker i vårt namn, för Sverige är en del av Europa. Vår diskussion om integration, migration och rasism är en del av detta och måste föras med erkännandet av att vi förstår och därmed kan ta det moraliska ansvar det innebär att säga "det är dyrt", "det kommer förändra samhället" - av att en långsamt malande massdöd vi skulle kunna sätta stopp för fortgår.

Det kräver inte ett krig. Det kräver att med penndrag ändra möjligheten för människor att söka skydd på platser innan de företar resorna som tar liv eller värdighet ifrån dem.

Om inte nu, så när?