Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hynek Pallas

Det snurrar samma sagor i latrinen som på Dagens ETC

Andreas Gustavsson.
Foto: ETC
Kajsa Ekis Ekman.
Foto: Nicklas Thegerström/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hynek Pallas.
Foto: OLLE SPORRONG

Hynek Pallas svarar Andreas Gustavsson med en slutreplik.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTRURDEBATT. Jag har full förståelse för två saker: För Dagens ETC:s lovvärda ansträngning att vara rumsren demokratisk vänster. Och för den knipa Andreas Gustavsson har försatt sig i som redaktör.

Det är en knipa som nu är av ett sådant slag att de retoriska halmstråna handlar om semantik. Jo, Gustavsson – Dagens ETC kapade som jag skrev Ekis Ekman som ledarskribent ”efter en text”. Det var bara det att skälet som angavs var att hon relativiserade propagandakanalen RT – efter den texten. Alla förstår att sakerna hänger samman, men att Gustavsson efter att han godkänt texten inte kan svänga 180 grader enkom på basis av den.

Han skriver det uttryckligen ”Kan du förneka hur giftigt statliga RT är och skriva ledare för Dagens ETC? Nej. Speciellt inte om du samtidigt har valt att ifrågasätta Kyiv Independent.”

Ändå, trots att Gustavsson alltså förstår problemet med det senare, ombeds kritiker förklara ”vad som är fel i sak”. Man kunde tycka att han varit redaktör tillräckligt länge för att förstå – och erkänna för läsarna – att djävulen kan finnas i fler detaljer än om en krönika är ”fel i sak”. Att någon rad om RT på Instagram kan vara mindre graverande i sammanhanget än att sprida desinformationens berättelser på en ledarsida.

Jag förstår att narrativ har blivit ett ord att göra sig lustig över.

Men vi kanske kan se fram emot fler ledare i Dagens ETC som går igenom fler västvänliga Öst- och Centraleuropeiska redaktioner och med blink-blink-antydningar berättar vilka som utbildas av europeiska NGO:s och amerikanska biståndspengar – eller kanske av Soros? – och vilka som därmed styr den information vi får från regionen. Så länge skribenten inte lajkar fel sak på sociala medier efteråt. Kanske kan vi då se fram emot fler texter med starkt släktskap till sådant som publiceras i Mint Press – som ju enligt Gustavsson själv ”inte är det minsta vänster, utan snarare en latrin där daterad antiimperialism ansamlas för att hylla Assad och andra mordiska figurer.”

Jag förstår att narrativ har blivit ett ord att göra sig lustig över. Men när det snurrar samma sagor i latrinen och på Dagens ETC ledarsida, då bör nog redaktören reagera över dem redan innan publikation.Hynek Pallas är författare, kritiker och medarbetare på Expressens kultursida.Månens sällskap: Det porlande tillståndet

https://embed.podplay.com/manens-sallskap-1449/det-porlande-tillstandet-116504/light?platform=podplay

PODCAST. Om att oduschad åka taxi till Expressens redaktion för att prata renhet. Och att tina upp en bottenfrusen livsande. Eric Schüldt och Natalie Lantz pratar om samtidskultur, mytologi, religion och själva livsvillkoren för att vara människa.