Janne Josefsson, programledare för "Uppdrag granskning". Foto: Lennart Rehnman
Janne Josefsson, programledare för "Uppdrag granskning". Foto: Lennart Rehnman

"Hur många dödshot har Janne tagit emot?"

Publicerad

Jan Gradvalls text om journalistkårens svek mot SR:s Ametist Azordegan ger en förenklad bild, anser Johan Wirfält.

Till att börja med: Hoten som Ametist Azordegan fått utstå senaste veckan är avskyvärda, alltigenom ovärdiga ett land som kallar sig civiliserat. Med det sagt så har Jan Gradvall lite rätt och mycket fel i artikeln "Kårens svek mot Ametist Azordegan".

Ja, det finns en uppenbar förtroendeklyfta mellan delar av medieetablissemanget och den alternativa debattscen Gradvall beskriver. Men denna debattscen är samtidigt ett nytt etablissemang. I sociala medier har Azordegan fått överväldigande stöd, taggen #kärlekförametist trendade direkt och många av dem som spred den jobbar på landets största redaktioner.

Så vilka svek, nyhetsreportrarna som skrev om Azordegans twittrande? De hörde båda sidor och rapporterade att en av Sveriges Radios främsta profiler kallat landets mest kända tv-journalist för nazist. Allt annat vore tjänstefel. Men okej, cheferna på Sveriges Radio då? Nej, även de gjorde det självklara: tog avstånd från nazitweeten, för att därefter i pressmeddelanden och uttalanden fördöma hoten mot Azordegan.

 

Det Jan Gradvall påstår stämmer helt enkelt inte. Istället förenklar han ett komplicerat skeende och bidrar därmed till ytterligare splittring, helt i linje med twitters binära skyttegravslogik: Den som är för Janne Josefsson är emot Ametist Azordegan. När en upphöjd SR-profil kallar en av Sveriges främsta journalister nazist – en journalist som två veckor tidigare stått för en av de skarpaste granskningar av 2010-talets nynazism som gjorts i det här landet – då har även den alternativa debattscenen ett trovärdighetsproblem. 

Som kvinna med invandrarbakgrund är hoten som Azordegan drabbas av särskilt vidriga. Sannolikt rör de inte bara hennes kropp och hälsa, utan även grundläggande rätt till liv i Sverige. Hon har fått betala ett omänskligt högt pris för en tweet, om det är Jan Gradvall och jag eniga.

 

Men medan Gradvall pumpade Ebba Grön från 1979 på sin padda finns det ett par frågor han glömde att ställa sig. Vilket pris har Janne Josefsson fått betala för sin journalistik? Hur många dödshot har Josefsson tagit emot, genom åren och bara senaste dagarna? Hur ser vardagen ut för en journalist som under ett halvår är på jakt efter våldsbejakande extremister med, å ena sidan, flera liv på sina samveten och, å andra sidan, en historia av attentat och rena mordförsök? Hur påverkas hotbilden mot honom när han kallas nazist av en företrädare för Sveriges Radio?

Jag vet inte, men jag kan föreställa mig.

Och när jag gör det tänker jag att det även i Göteborg finns en journalist som heter Janne som känner sig sviken av kåren.

Johan Wirfält
Johan Wirfält
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag