Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Hur feministiskt är egentligen 'Boys'?"

En varg söker sin boy.Foto: SVT

Varför är "Boys" en bra serie – och hur kommer det sig att 1990-talister saknar humor?

Lyssna på senaste avsnittet av podcasten "En varg söker sin pod".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Lyssna på En varg söker sin pod

Ladda ner avsnitt

Det senaste avsnittet av podden "En varg söker sin pod" inleds med att Liv Strömquist konstaterar att hennes nya miniryggsäck bara får beröm av uteliggare. Det leder snabbt samtalet vidare till höstens mest hajpade svenska film "Tjuvheder".

– Jag tycker att det är jobbigt att se något som är jobbigt, så kan jag känna, säger Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

– Det är intressant att Tjuvheder får så mycket beröm då det handlar om personer som inte är privilegierade. Det finns en gammal borgerlig bild av vad kultur och bildning är. Sen känns det som att vänstern har omfamnat det, men också alltid haft ett krav på kultur att det ska vara uppbyggligt, fortsätter Liv.

Försvarar "Boys"

Duon rycker också ut till försvar för SVT:s kritiserade serie "Boys". Caroline tycker att debatten kring serien påminner om vårens diskussion om Karl Ove Knausgårds författarskap.

– Nöjesguiden och DN Kultur är så himla lika. Det är så speciellt att man recenserar huvudpersonerna i stället för själva verket, det är som att man inte tror på en fiktiv värld, säger hon.

– Det största problemet är att serien heter "Boys", och att den därigenom anspelar på Lena Dunhams mästerverk "Girls". Det är så himla dumt. De kunde väl döpt den till något annat, fyller Liv i.

Fällde inte ner ringen

Caroline avslöjar att Adam Pålsson, som spelar en av huvudrollerna i serien, gör en kämpainsats i rollen som feministisk ung man. Hon hamnade bakom honom i kön till en toalett och bestämde sig för att undersöka hur feministisk han är privat.

– Fällde han ner toaringen? Nej. Spolade han ens? Nej. Det låg massa skummat kiss när jag kom in där. För mig är det tecken på en riktigt bra skådespelarinsats.

Dessutom: Martina Haags nya bok, sorgebearbetning och nya namnförslag till Carolines kommande barn.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra artiklar.