Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hund-ra år av ensamhet

RYMDHUND. Martina Montelius läser "Berättelsen om lilla L".

Martina Montelius läser en verklighetsbaserad saga om hunden Lajka som lär ut förmågan till inlevelse.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Den lilla sovjetiska blandrashunden Lajka, som fick offra sitt liv ensam i rymden 1957, är nog det tydligaste exempel man kan ge sitt barn om man vill förklara vad ensamhet är. Oleg Gazenko, som tränade Lajka inför rymdfärden, ångrade senare sin roll i hennes öde. Det lär jag mig i Helen Rundgrens sorgliga "Berättelsen om lilla L" och rymdhunden Lajka, fint illustrerad av Kenneth Andersson. Här får Lajka tankar och känslor, uttryckta på enkelt, konstaterande och något sentimentalt språk.


Bokens Lajka blir ungefär som ett litet barn, som upplever träningen inför rymdfärden utan att kunna dechiffrera det hon är med om. Berättelsen tar slut alldeles innan Lajka skjuts ut i rymden, och det är lätt att förstå varför. Ett försök till beskrivning av vad hon kan ha tänkt och känt under sina sista timmar vore outhärdligt. Det får vi fantisera om själva.

I slutet av boken får vi några sidor om verklighetens Lajka; bilder, grundläggande information samt enkla funderingar kring hur det kan ha kommit sig att en liten hund råkade så illa ut för länge sedan.


"Berättelsen om lilla L..." är mer än en verklighetsbaserad saga. Den är en övning i inlevelse. Om vi offrar ett litet djur för vår egen vinnings skull, kommer det sannolikt inte att få några negativa konsekvenser alls för oss. Inte i praktiken. Ett litet djur i människors våld kan inte göra mycket annat än att hoppas bli väl behandlat - om nu djur kan hoppas. Därför är det vår förmåga till medkänsla med den språklösa som avgör hur vi handlar. En nog så viktig påminnelse.

BILDERBOK

Berättelsen om lilla L och rymdhunden Lajka

Alfabeta

Ålder 5+