Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Hummerkniven"
är ett idiotiskt pris

Alex Voronov. Foto: Cornelia Nordström

Tidigare i veckan delade mörkröda Aftonbladet Kultur ut "Hummerkniven" till Eskilstuna-Kurirens politiske redaktör Alex Voronov.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Priset ges till liberaler som "tänker självständigt" och instiftades 2011. Voronov fick det tack vare sin antirasism och beskrivs i motiveringen som "en vakthållare i ett tvåfrontskrig mot liberalismens inre och yttre fiender". Det är därför underligt att han faktiskt accepterade priset. Aftonbladets kultursida och dess chef Åsa Linderborg har gjort allt annat än att stå upp för den liberala demokratin.

 

Voronov har till exempel tagit ställning för ett fritt Ukraina och mot dem som i svensk debatt relativiserar det faktum att Östeuropa åter måste kämpa för sin frihet. Det kan man inte säga om Åsa Linderborg som menar att "Nato är ett större hot än Putin" (17/1). Hon har också velat "nyansera" Stalins eftermäle och tackat röda armén. Det är även värt att nämna Donald Boströms artikel på kultursidan om att israeliska armen skulle ha dödat palestinier i syfte att stjäla organ och att Sven Wollter, som också agerat prisutdelare av Hummerkniven, fått försvara kommunismen. Priset skulle kunna ses som en lillasyster till Jan Myrdals Lenin-pris som försöker rentvätta en av historiens värsta massmördare. Pris-tagaren kan vara ack så värdig, men genom att acceptera priset lånar man prestige till en föga aktningsvärd arena. Precis som Susanna Alakoski vägrade ta emot Lenin-priset hade Voronov kunnat tacka nej till Hummerkniven. Nu blev han i stället en nyttig idiot åt Aftonbladet Kultur.

 

Av David Lindén,

historiker.