Alex Voronov. Foto: Cornelia Nordström
Alex Voronov. Foto: Cornelia Nordström

"Hummerkniven"
är ett idiotiskt pris

Publicerad

Tidigare i veckan delade mörkröda Aftonbladet Kultur ut "Hummerkniven" till Eskilstuna-Kurirens politiske redaktör Alex Voronov.

Priset ges till liberaler som "tänker självständigt" och instiftades 2011. Voronov fick det tack vare sin antirasism och beskrivs i motiveringen som "en vakthållare i ett tvåfrontskrig mot liberalismens inre och yttre fiender". Det är därför underligt att han faktiskt accepterade priset. Aftonbladets kultursida och dess chef Åsa Linderborg har gjort allt annat än att stå upp för den liberala demokratin.

 

Voronov har till exempel tagit ställning för ett fritt Ukraina och mot dem som i svensk debatt relativiserar det faktum att Östeuropa åter måste kämpa för sin frihet. Det kan man inte säga om Åsa Linderborg som menar att "Nato är ett större hot än Putin" (17/1). Hon har också velat "nyansera" Stalins eftermäle och tackat röda armén. Det är även värt att nämna Donald Boströms artikel på kultursidan om att israeliska armen skulle ha dödat palestinier i syfte att stjäla organ och att Sven Wollter, som också agerat prisutdelare av Hummerkniven, fått försvara kommunismen. Priset skulle kunna ses som en lillasyster till Jan Myrdals Lenin-pris som försöker rentvätta en av historiens värsta massmördare. Pris-tagaren kan vara ack så värdig, men genom att acceptera priset lånar man prestige till en föga aktningsvärd arena. Precis som Susanna Alakoski vägrade ta emot Lenin-priset hade Voronov kunnat tacka nej till Hummerkniven. Nu blev han i stället en nyttig idiot åt Aftonbladet Kultur.

 

Av David Lindén,

historiker.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag