Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hudnära realiteter

Herr Barroso.
Foto: Iori De Windt / Demotix

Lars Gustafsson tvivlar på Barrosos legitimitet i snusfrågan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det starkaste argumentet mot bruket av läppsnus är inte det medicinska. Utan det erotiska. Läppsnus förhindrar eller försvårar kyssar. Finns det någon anledning för en nikotinfri svensk centrallyriker och filosof att därutöver intressera sig för snusfrågor?

Men naturligtvis.

Ty EU-kommissionens allt tydligare, allt oförskämdare, maktspråk i frågan om hur det svenska snuset ska se ut och vart det ska få exporteras är en central demokratifråga. Det talas nu till och med om ett hotbrev till svenska regeringen från kommissionens ordförande, herr Barroso.

Tidigare har det figurerat en smutsig korruptionsskandal, ett alltför oblygt försök från en kommissionär att ta ordentligt betalt för sin medverkan till ett exporttillstånd. Överhuvudtaget frågar sig ju den skeptiske i vilken mån cigarettindustrin - med sin mycket farligare produkt - ligger bakom kampanjerna om snusets oerhörda farlighet.


Det är dock inte ens detta argument som är avgörande. Inte heller den intressanta statsfilosofiska frågan om en organisation som är oförmögen att bedriva en konsekvent klimatpolitik inför fyragradershotet bör lägga sig i hur medlemsländernas konsumenter smaksätter sitt snus.

Nej. Avgörande är något annat: Nu är det tid att klargöra för herr Barroso att han ingenting annat är än en betald tjänare. Vår handelsminister, som han uppenbart tror sig ha rätt att nonchalera har till skillnad från honom legitimitet.

Här blir en spricka i väven - eller om ni så vill i muren - synlig. Vem ger herr Barroso hans legitimitet?

"Den ekonomiska tunnelsynen är desto obegripligare eftersom fackfolket tycks vara helt ense i diagnosen av den nuvarande krisens djupare orsaker. Den europeiska unionen har inte kompetenserna till att harmonisera de nationella ekonomier som i sin olika konkurrenskraft driver ifrån varandra."

Jürgen Habermas analys i Zur Verfassung Europas från 2011 blir här till får vi säga - hudnära - realitet. Om EU ska ha skuggan av en legitimitet i den oroliga tid som förestår oss måste dess parlamentariska legitimitet reformeras i grunden.

fakta

SNUSSTRIDEN