Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotet mot Aleksijevitj är ett tecken på ren fascism

Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj.Foto: CHRISTINE OLSSON/SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Maskerade soldater griper oppositionsdemonstranter i Minsk den 8 september.Foto: TASS / NATALIA FEDOSENKO/TASS/SIPA USA SIPA USA
Dmitri Plax.Foto: OLLE SPORRONG
Kvinnliga demonstranter attackeras av poliser när de visar sitt stöd för oppositionsledaren Maryja Kalesnikava den 8 september.Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Maskerade män står just nu utanför Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj hem i Minsk.

Dmitri Plax skriver om ett land där regimen inte längre skyr några medel.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Ibland blir de små besluten avgörande stora. I måndags rövades Maryja Kalesnikava bort på öppen gata i Minsk. Hon är en av ledarna för de fredliga protester som pågår i Belarus sedan en månad, och att röva bort folk är numera normal praxis för belarusiska säkerhetsstyrkor. 

Under tisdagsmorgonen blev Kalesnikava förd till en övergång vid den belarusisk-ukrainska gränsen för att med tvång bli utvisad ur sitt eget land. Då rev hon sönder sitt pass och förhindrade därmed tvångsförvisningen. Ett enskilt beslut som satte stopp för hela den repressiva apparatens planer.

Var Maryja Kalesnikava är nu, är i skrivande stund okänt.

Kalesnikava är medlem i det koordinationsråd som bildades efter det riggade presidentvalet i början av augusti. En annan medlem i det rådet är Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj. Hennes svenska översättare Kajsa Öberg Lindsten har efter några dagars försök fått tag i författaren, som nu berättar att hon sitter hemma eftersom det står bilar parkerade utanför hennes trappuppgång med ”män i”.

Ett klokt beslut om man inte vill bli fängslad eller tvingas till exil, som alla andra medlemmar i koordinationsrådets presidium redan har blivit.

Jag undrar vad de tjänstemän och politiker – högt avlönade av oss skattebetalare – som huserar i EU-parlamentet i Bryssel gör?

Men i dag onsdag får jag ett meddelande om att polisen är på väg att ta sig in i Aleksijevitj lägenhet. ”Jag kan inte svara, män i svarta masker är här”, säger hon när Öberg Lindsten ringer.

Jag funderar på vad vår feministiska regering gör när allt detta händer, en demokratisk revolution som dessutom i hög grad är en kvinnlig revolt, en massprotest som både bärs fram och leds av kvinnor?

Jag undrar vad de tjänstemän och politiker – högt avlönade av oss skattebetalare – som huserar i EU-parlamentet i Bryssel gör? 

Och var är våra antifascister som för inte så länge sedan var så bekymrade över ”de ukrainska fascisterna”? Var är de nu, när riktiga fascister har tagit över ett helt land i vår omedelbara närhet?

Ty vi pratar om en fascistisk diktatur av chilenskt snitt, med den skillnaden att en del av det chilenska samhället var för Pinochet, medan ingen del av det belarusiska samhället är för Lukasjenka i dag. Det finns varken någon politisk eller folklig motrörelse som ens på långt håll skulle kunna påminna om ”Antimajdan” i Ukraina eller ”Nasji” i Ryssland.

Det handlar om fascism. Ingenting annat.

I Belarus är det bara de många säkerhetstjänsterna och armén som är med Lukasjenka. Basta.

Men ingen politiker i Sverige eller EU verkar ha förstått att det inte finns någon ”makt” att vädja till. Att de som ska upprätthålla lagen är just de som har upplöst lagen. Att det inte räcker att för femtioelfte gången uttrycka sitt ”djupa bekymmer över situationen” i landet. Att de maskerade fascisterna skiter högaktningsfullt i punktsanktioner som inreseförbud i EU.

I detta skede kan vi bara hålla andan och vädja till omvärlden att reagera. För det handlar om fascism. Ingenting annat.

 

Dmitri Plax är författare, översättare och radioproducent, samt medarbetare på Expressens kultursida. Han är aktuell med boken ”Peter. Tid”, som handlar om hans son som mördades för ett år sedan.