Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hot mot bibliotek är inte invandringens fel

Expressens Anna Hellgren manar till sans i biblioteksdebatten. Foto: Shutterstock/Expressen

Idogt beskriver delar av högern hot och stök på biblioteken som ett invandringsproblem. Anna Hellgren påminner om att de har fel.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det har upprepats så många gånger att det blivit en sanning: biblioteken är under attack från våldsamma förortsgäng vars kulturella koder föranleder dem att trakassera personal och besökare. En problematik som i sin tur beror på den ohämmade migrationen till Sverige. Skribenter som Paulina Neuding har envist rapporterat om saken.

Att bibliotekarierna själva påpekat (se till exempel SVT 16/6–2015) att problembeskrivningen inte stämmer har inte spelat någon roll: Den etnokulturella förklaringen passar alldeles för bra in i det dånande narrativet att allt är invandrarnas fel. 

 

LÄS MER – Anna Hellgren: Richard Jomshof sprider rasistiska myter 

Högerextremism

I det nya trasiga Sverige finns inte längre plats för förklaringar av sociologisk karaktär, eller ens påpekanden från biblioteken att det stora problemet stavas social utslagning och brist på resurser hos andra instanser som till exempel socialtjänst och psykiatrin. 

För visst förekommer det att förortsbibliotek plågas av unga, stökiga och/eller hotfulla män som kan antas ha migrantbakgrund, men ett större problem stavas missbruk, psykisk sjukdom och – högerextremism. 

De flesta hoten från de senare beror att bibliotekspersonal inte omfamnar önskningar om bok- och tidningsinköp, men extremister dyker också upp under författarbesök, stör och skränar fram rasistiska utsagor. 

 

LÄS MER – Anna Hellgren: Och ni skriker som grisar om flygskatten 

Hotar via Facebook

Det förekommer också att högerextrema personer och organisationer söker upp anställda på Facebook och fortsätter hoten via nätet. Majoriteten av ordningsproblemen handlar enligt DIK om social utslagning till följd av missbruk, sjukdom och arbetslöshet. 

Givetvis är varje hot ett för mycket, oavsett avsändare. Biblioteken är snart de enda inomhusmiljöerna där en människa kan vara utan att behöva betala för något, och möjligheten att fritt låna böcker kan inte överskattas. Men lösningen på problemen är inte att uteslutande skylla på ungdomar med en påstått inneboende och kulturstyrd våldsamhet. 

Det är förmodligen att hoppas på för mycket att bibliotekens självutnämnda högerriddare skulle ändra uppfattning, men vi andra måste hålla oss till fakta.

Annars är risken att något går sönder på riktigt.

 

Anna Hellgren är redaktör för Expressens kultursidor.

 

Texten är uppdaterad. I en tidigare version hävdades felaktigt att en majoritet av hoten mot bibliotekarier är högerextrema. GP:s Alice Teodorescu ingick tidigare som exempel i analysen, också det felaktigt. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!