Expressens Anna Hellgren manar till sans i biblioteksdebatten. Foto: Shutterstock/Expressen
Expressens Anna Hellgren manar till sans i biblioteksdebatten. Foto: Shutterstock/Expressen

Hot mot bibliotek är inte invandringens fel

Publicerad

Idogt beskriver delar av högern hot och stök på biblioteken som ett invandringsproblem. Anna Hellgren påminner om att de har fel.

Det har upprepats så många gånger att det blivit en sanning: biblioteken är under attack från våldsamma förortsgäng vars kulturella koder föranleder dem att trakassera personal och besökare. En problematik som i sin tur beror på den ohämmade migrationen till Sverige. Skribenter som Paulina Neuding har envist rapporterat om saken.

Att bibliotekarierna själva påpekat (se till exempel SVT 16/6–2015) att problembeskrivningen inte stämmer har inte spelat någon roll: Den etnokulturella förklaringen passar alldeles för bra in i det dånande narrativet att allt är invandrarnas fel. 

 

LÄS MER – Anna Hellgren: Richard Jomshof sprider rasistiska myter 

Högerextremism

I det nya trasiga Sverige finns inte längre plats för förklaringar av sociologisk karaktär, eller ens påpekanden från biblioteken att det stora problemet stavas social utslagning och brist på resurser hos andra instanser som till exempel socialtjänst och psykiatrin. 

För visst förekommer det att förortsbibliotek plågas av unga, stökiga och/eller hotfulla män som kan antas ha migrantbakgrund, men ett större problem stavas missbruk, psykisk sjukdom och – högerextremism. 

De flesta hoten från de senare beror att bibliotekspersonal inte omfamnar önskningar om bok- och tidningsinköp, men extremister dyker också upp under författarbesök, stör och skränar fram rasistiska utsagor. 

 

LÄS MER – Anna Hellgren: Och ni skriker som grisar om flygskatten 

Hotar via Facebook

Det förekommer också att högerextrema personer och organisationer söker upp anställda på Facebook och fortsätter hoten via nätet. Majoriteten av ordningsproblemen handlar enligt DIK om social utslagning till följd av missbruk, sjukdom och arbetslöshet. 

Givetvis är varje hot ett för mycket, oavsett avsändare. Biblioteken är snart de enda inomhusmiljöerna där en människa kan vara utan att behöva betala för något, och möjligheten att fritt låna böcker kan inte överskattas. Men lösningen på problemen är inte att uteslutande skylla på ungdomar med en påstått inneboende och kulturstyrd våldsamhet. 

Det är förmodligen att hoppas på för mycket att bibliotekens självutnämnda högerriddare skulle ändra uppfattning, men vi andra måste hålla oss till fakta.

Annars är risken att något går sönder på riktigt.

 

Anna Hellgren är redaktör för Expressens kultursidor.

 

Texten är uppdaterad. I en tidigare version hävdades felaktigt att en majoritet av hoten mot bibliotekarier är högerextrema. GP:s Alice Teodorescu ingick tidigare som exempel i analysen, också det felaktigt. 

 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag