Bopriserna faller i Stockholm.Bopriserna faller i Stockholm.
Bopriserna faller i Stockholm.
Bopriserna faller i Stockholm. Foto: Erika BerglundBopriserna faller i Stockholm. Foto: Erika Berglund
Bopriserna faller i Stockholm. Foto: Erika Berglund
Björn Werner. Foto: Stellan JohanssonBjörn Werner. Foto: Stellan Johansson
Björn Werner. Foto: Stellan Johansson

"Hoppas bubblan sprängs så jag får bo"

Publicerad

Priserna på bostadsrätter rasar – och det är goda nyheter.

Björn Werner skriver om generationen som står utanför och bara kan hoppas på kollapsen.

Prisraset på Stockholms bostadsrätter i maj var det största sedan finanskrisen. Amorteringskravet, att man faktiskt måste betala av bolånet, har fått många köpsugna att tänka om. Medierna varnar med krigsrubriker och tar in lugnande experter: Det blir nog ingen sprucken bostadsbubbla nu heller.

Uppenbarligen skriver de inte för mig. Jag vill inte att bubblan spricker, jag vill att den sprängs.

 

Medan bostadsrättsägare som små Joakim von Ankor nervöst tittar på hur deras sanslösa miljonvinster i det utsålda och rot-renoverade före detta folkhemmet nu långsamt börjar vända nedåt, sitter nämligen jag och många med mig och bara väntar på undergången.

Nej, vi är inte medlemmar i en makaber domedagssekt.

Vi är bara de unga, de som kom sist. Vi som väntar på att ens våga börja drömma om att det där sparkontot en dag ska räcka till en insats. Vi som väntar på att få slippa betala era marknadsmässiga hyror när ni åker i väg på långsemester, prövar om ni verkligen ska bo ihop med er partner eller bor på landet över sommaren. Vi som väntar på att ha en plats på jorden. Med egna möbler. Egna tavlor på väggen. Eget något alls.

 

Era miljonvinster är min verklighet.

Det är jag som ska köpa en etta i Stockholms utkant för två miljoner. Den där miljonen du tjänar på det? Det är jag som tar ett lån för att ge dig pengarna. Det är jag som ska spara ihop till fantasiinsatsen på 300 000 kronor för att få ett eget tak över huvudet.

Lever jag riktigt snålt och lägger undan 5 000 kronor i månaden, då kan jag få en egen bostad om fem år. Och då tillhör jag ändå den privilegierade gruppen högutbildade, välavlönade unga vuxna med karriär. Hur gör invandrade, lågavlönade, arbetslösa?

 

Så spräng bubblan, gärna redan i sommar. Det börjar nämligen bli lite makabert att det någonstans långt inne i mig finns ett styng av hopp över vår havererande omvärld. Om brexit blir av, Trump blir president, euron faller samman, Kina går in i lågkonjunktur eller det blir krig mellan Saudiarabien och Iran är chanserna för finanskris stora.

Världen kanske brinner ner, men jag kommer att få någonstans att bo.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag