Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon var den första att måla sig naken

Marie Darrieussecq.Foto: PATRICE NORMAND / OPALE / NORSTEDTS
"Härligt är att leva här. Paula M. Beckers liv".
Ulrika Knutson.Foto: ROGER VIKSTRÖM

I sin nya bok skildrar Marie Darrieussecq den tyska modernistismens moder, Paula Modersohn-Becker. Ulrika Knutson roas av en satirisk författare i högform.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. Ett explosivt kort liv fick den tyska modernismens mor, Paula Modersohn-Becker. Som första kvinna någonsin målade hon sig själv naken. Och stolt målade hon sin havande mage – innan hon blev gravid! När hon väl fött sin dotter levde Paula bara arton dagar. Hon föll ihop i blodpropp. Hennes sista ord var: schade. Trist.

Om henne har fransyskan Marie Darrieussecq skrivit en koncentrerad biografi. Hon ville först skriva en roman, men eftersom ingen i Frankrike visste vem Paula var bestämde hon sig för att hålla sig till fakta. Ändå har det blivit en personlig och rolig bok, där Darrieussecq har glädje av sin satiriska ådra.

 

LÄS MER – Hanna Johansson: Marie Darrieussecq reser till mörkrets hjärta

Rainer Maria Rilke

Paula Becker gifte sig med den äldre målaren Otto Modersohn. Före bröllopet skickades hon på matlagningskurs i Berlin. Rastlöst stuvar hon morötter "medan själen svälter". Hon vill bara måla. Nygifta Paula blev besvike

 "Äktenskapet gör en inte lyckligare. Det berövar en illusionen om en syskonsjäl."

Men spänningen i biografin går inte mellan Paula och maken, utan mellan Paula och vännen Rilke, som gifte sig med skulptrisen Clara Westhoff, Paulas väninna.

Rainer Maria Rilke är en av världens största poeter, alltid omgiven av andlös vördnad. Det hör till Darrieussecqs stora förtjänster att hon plockar ner Rilke på jorden, gör honom mänsklig. 

Först blåser han upp sig som en padda och blir kär både i den lilla blondinen och den långa brunetten. Men han gifter sig med Clara. När deras dotter är född flyr Rilke hals över huvud. Han tål inte barnskrik. Han kommer aldrig hem igen.

Berömt självporträtt

Men vännen Paula återvänder han alltid till. Han beundrar henne, och är den förste att köpa en tavla av henne – ironiskt nog ett porträtt av ett mycket litet barn med stora, droppformade kinder. Surrogat för dottern han aldrig träffar?

Jakten på Paulas verk för Marie Darriussecq till det berömda konstmuseum Folkwang i Essen. Hon fångar de manliga intendenterna med brallorna nere. Alla betydande kvinnors verk är nerstuvade i källaren!

Där finns även Paulas berömda självporträtt med kamelia i hand. Hennes stora bruna ögon lockar till tolkning. Där den generade intendenten ser sorg över ett oblitt öde, ser Darrieusseq ett tydligt ironiskt småleende.

 

 

LÄS MER – Therese Bohman: Paula Modersohn-Beckers konstnärskap är kusligt ödesmättat

 

 

SAKPROSA

MARIE DARRIEUSSECQ

Härligt att leva här. Paula M. Beckers liv

Översättning Lisa Lindberg

Norstedts,155 s.

 

Ulrika Knutson är kritiker på Expressens kultursida.

 

I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Kulturchef Karin Olsson samtalar om valrörelsen med kulturskribenten Hynek Pallas och dramatikern Stina Oscarson. Kultur-Expressen finns också som podd