Hon arresterades för att hon försvarade demokratin

Rysk demonstrant omhändertas under protesterna den 27 juli.
Foto: YURI KOCHETKOV / EPA
Ryska oppositionsaktivister under protesterna den 27 juli.
Foto: YURI KOCHETKOV / EPA.
Dmitri Plax.
Foto: OLLE SPORRONG

I lördags samlade den ryska oppositionen till demonstration för fria val.

Dmitri Plax kommenterar arresterandet av en kvinnlig rysk författare.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Det bubblar i Moskva. Lördagens demonstration för fria och rättvisa val till Moskva-duman rörde sig om en mycket större sak än Moskvas lokala lagstiftande makt. Det rörde sig om frihet. 

De protesterande var, kanske just därför, oväntat många och representerade som det ser ut inte enbart den ”vanliga” oppositionen, utan alla möjliga samhällsgrupper.

Makten fattade också att det inte var en rutinmässig protest och agerade därefter – med övervåld. Enligt den oberoende människorättsorganisationen OVD-Info har över 1300 personer blivit gripna. Det är den största siffran på flera år. 

Sin vana trogen arresterade Moskvapolisen i lördags en annan rysk kvinnlig författare.

Lördagens demonstration var inte den första i denna proteströrelse. Massprotesterna startade när flera oberoende kandidater i det stundande valet till Moskva-duman vägrades registrering och redan den 14 juli började polisen arrestera demonstranter. Då arresterades bland andra författaren Alisa Ganijeva.

Sin vana trogen arresterade Moskvapolisen i lördags en annan rysk kvinnlig författare – Liza Aleksandrova-Zorina. Ganijeva och Aleksandrova-Zorina utkom i fjol med var sin skrift i förlaget Ariels serie ”Gotlandssamtal”, i översättning av Mikael Nydahl.  Serien handlar om den allt mer ansträngda situationen med yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Ryssland – Ganijeva skriver om vilka val man tvingas till som minoritetsrepresentant inom den ryska majoritetskulturen och Aleksandrova-Zorinas skrift har den uttömmande titeln ”Internet bakom taggtråden”. Att författare till just dessa två skrifter nästan samtidigt arresteras i Moskva kan te sig som ett märkligt sammanträffande. Eller som en självklar lagbundenhet.

Båda författare är frisläppta i dag. Alisa Ganijeva släpptes utan några förklaringar eller ursäkter från polisens sida, medan Liza Aleksandrova-Zorina väntar på en rättegång. Ariels serie om mänskliga rättigheter i Ryssland lär inte lida brist på skribenter eller tematik inom en överskådlig framtid.Dmitri Plax är dramatiker och medarbetare på Expressens kultursida.