Hon är Nordens bästa författare just nu

Christina Hesselholdt är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris för sin senaste roman.
Foto: ROBIN SKJOLDBORG / NOK

Danska Christine Hesselholdt är aktuell med fyra romaner på svenska. Therese Bohman minns inte när hon senast läste något så bra.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Ni vet när man träffar en ny person som inte liknar någon annan man känt, och som därför gör en fascinerad, på gränsen till förälskad?

Så känns det att läsa danska Christina Hesselholdts ”Sällskapet”, en samling med fyra kortromaner som gavs ut i Danmark mellan 2008 och 2014. (Den första – med titeln ”Camilla and the horse” – är tidigare utgiven på svenska.)

Titeln ”Sällskapet” syftar på den krets människor som de löst sammanhållna kapitlen berättar om: I centrum står Camilla, hennes man Charles, fyra av deras vänner och familjer. Man får möta dem vid olika åldrar i vuxenlivet, i en kalejdoskopisk komposition där personerna ibland berättar om sig själva, ibland om varandra. 


LÄS MER – Therese Bohman: Det finns visst en medieelit! 

Kärlek och familjerelationer

Miljön är den övre medelklassen, eller den bildade borgerligheten om man så vill – ett samhällsskikt som inte är vanlig i den svenska romanfloran och som därför känns lite exotisk. I ”Sällskapet” är romanpersonerna läkare och psykologer, befinner sig ofta på resa, är kulturintresserade och i ständigt i dialog med litteraturen (Wordsworth, Plath, Nabokov, Durrell, Müller, Bernhard och Murdoch är några av de författare som tjänar som bollplank och språngbrädor).

Det finns ingen direkt handling, i stället rör sig romanerna kring sådant som kärlek, svek, sorg, familjerelationer, vänskap, sjukdom och död. 


LÄS MER – Therese Bohman: Kassel är som Norrköping 

Nordiska rådets litteraturpris

Det må låta både allmänt och spretigt, men alltsammans hålls ihop av den sällsynta energi som finns i texten. Christina Hesselholdt skriver lätt, obekymrat, ibland så roligt att jag skrattar högt, ibland krasst, melankoliskt, hela tiden associativt, bildat, rappt och oförutsägbart – helt enkelt fruktansvärt bra. Det var länge sedan jag läste en bok som gav en sådan lust att bara stanna kvar i den, få umgås med romanpersonerna lite mer, lyssna en stund till på deras samtal och inre monologer.

För sin senaste roman – om fotografen Vivian Maier – är Christina Hesselholdt nominerad till Nordiska rådets litteraturpris, och jag kommer att hoppas att hon får det utan att ens ha läst boken. Inte bara för att jag är nyförälskat dumlojal, utan för att det här författarskapet måste vara ett av de bästa och mest originella i Norden just nu.ROMAN

CHRISTINA HESSELHOLDT

Sällskapet

Översättning Ninni Holmqvist

Natur & Kultur, 385 s.


Therese Bohman är författare och kritiker på Expressens kultursida. Hennes senaste roman är "Aftonland".