Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Högerinlägg

Behring Breivik
Foto: Roger Fosaas

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Om man inte är en galen muslimhatande massmördare och blir hopbuntad med en galen muslimhatande massmördare är det lätt att bara skratta åt hopbuntaren.

Som Jesper Högström skriver (Expressen 13/2) är det inte bra för det politiska samtalet att snart taget alla medverkande nu liknats vid Anders Behring Breivik. Senast var det Maria Sveland (DN 8/2) och Anders Lindberg (AB 11/2) som hävdade att Timbro och Axess delar Breiviks tankesfär.

Man kan inte ta dem på allvar. Det är synd, inte om dem, men om den debatt som verkligen borde föras om vart den intellektuella svenska högern är på väg.

Det dryga första halvåret med Sverigedemokraterna i riksdagen gav Timbro ut sex rapporter om problemen med integrationen. I nästan varje nummer av Axess finns artiklar om problemen med multikulturalism.

Kenan Malik, mångårig kritiker av normativ multikulturalism och identitetspolitik, har sagt att man för att vara trovärdig i en sådan kritik måste kombinera den med lika starkt engagemang mot rasism och för pluralism. Annars framstår det mest som missnöje med mångkulturen i sig.


Timbro har sedan 2010 inte givit ut någonting om rasism, om diskriminering, om varför vi bör ha öppna gränser och fri rörlighet. Jag vet inte vad detta säger, men det bekymrar mig.

I konkret politik har högern kommit långt från den mur mot invandring som gamla Moderaterna byggde tillsammans med S. Ett viktigt skäl, tror jag, är 90-talets dominerande nyliberalism, med sitt envisa försvar för öppenhetens värden.

Att döma av fokus hos dagens tänkande höger riskerar den glädjen bli kortvarig. Det är ett större problem än att Maria Sveland har ont i magen.


Isobel Hadley-Kamptz

kulturen@expressen.se