Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Historiska museet till attack mot Vikingaliv

Scen från "Ragnfrids saga" på museet Vikingaliv.
Foto: VIKINGALIV
Svärd och spjutspetsar från Historiska museets vikingautställning.
Foto: Katarina Nimmervoll.

Nu öppnas Vikingaliv – den enda vikingautställningen i Stockholm. Eller? 

– Det är märkligt att de ignorerar oss, Gunnar Andersson, antikvarie på Historiska museet, som lånat ut föremål till den nya turistattraktionen.

Efter flera år av förberedelser slås på lördag portarna upp till Vikingaliv, en attraktion på Djurgården. Där kan besökarna bland annat åka på tågresa genom vikingatiden och ta en titt på en konstruktion av en vikingaman i naturlig storlek. 

I SvD Kultur beskrivs det, med hänvisning till en av initiativtagarna, Ulf Larsson, som att det rådde brist i Stockholm på attraktioner för vänner av vikingar, och det inte fanns så mycket mer att tillgå än '"krimskramsbutikerna på Västerlånggatan" och E-Types restaurang Aifur.


LÄS MER: Gunilla Brodrej besöker Vikingaliv – och saknar runstenarna  


Historiska museet: "Världens största vikingautställning"

Det här får Historiska museet – som har lånat ut ett stort antal föremål från sin vikingasamling till arrangörerna – att reagera. 

– Vi blev ju förvånade såklart. För det är ju inte sant att det här är det enda stället där man kan se vikingar i Stockholm, förutom på Västerlånggatan. Så där 600 meter från deras utställning ligger ju Historiska museet, där vi har haft en vikingautställning sedan 2001, säger Gunnar Andersson, som är antikvarie på Historiska museet. 

Gunnar Andersson är inriktad på järnåldern, och befinner sig i Birka för att förbereda en utställning om vikingar, när Expressen Kultur når honom. Han säger att Historiska museets vikingautställning är den största i världen. 

– Vi drar 200 000 besökare varje år. Det finns alltså vikingar på andra ställen, säger han. 

Känner inte igen deras verklighetsbeskrivning

I ljuset av att Historiska museet har bidragit med de enda autentiska föremålen från järnåldern till Vikingaliv finner Gunnar Andersson det märkligt att de ignoreras i marknadsföringen.

– Reklam och marknadsföring är en sak, men när man gör anspråk på att befinna sig i kulturbranschen så hade vi väl förväntat oss lite mer av dem.

– Därmed inte sagt att det inte finns plats för Vikingaliv, men vi känner inte igen oss i deras verklighetsbeskrivning, säger Gunnar Andersson.

Ulf Larsson, vd för Vikingaliv, säger till Expressen Kultur att det att det är Svenska Dagbladet som står för beskrivningen av vikingbristen, inte han själv. Han känner inte heller igen bilden av att Historiska museet skulle ha "ignorerats".

– Jag har tvärtom lyft fram Historiska museet när jag presenterat Vikingaliv. Jag är mycket imponerad av deras utställning, säger han.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.