Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Henrik Schyffert i möte med SD: "Ni skrämmer mig"

PÅ PROV. Henrik Schyffert testade nya föreställningen "Var inte rädda" i Nyköping. Efteråt träffade han särskilt inbjudna sverigedemokrater för ett samtal.
Foto: OLLE SPORRONG
Henrik Schyffert mötte de två sverigedemokraterna Mari Boman och Per Söderlund.
Foto: OLLE SPORRONG
Henrik Schyffert hånade SD i TV4:s "Parlamentet".
Foto: TV4
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Henrik Schyffert ville höra sverigedemokraters åsikt om sin nya show – och gav dem gratisbiljetter till sin föreställning.

Jens Liljestrand följde med när komikern gick från monolog till dialog.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

– Ni skrämmer mig. Jag tycker ni är läskiga. Era åsikter är obehagliga. Jag vill inte att mina barn ska växa upp i ett samhälle där ni får bestämma över invandringspolitiken.

Henrik Schyffert sitter i sin loge med särskilt inbjudna två sverigedemokrater. En lång spegel, en strykbräda, ett bord med kaffe, godis, bananer, chips och laktosfri mjölk.

Därute har han nyss haft provföreställning på sin nya ståupp-show "Var inte rädda". Det var fullsatt i den lilla, sammetsklädda teaterlokalen, långt mer anspråkslös än de arenor där Henrik Schyffert normalt uppträder. 

Publiken var tacksam och låg dubbelvikt redan under de lite tveksamma inledningsskämten; att komikern ibland kom av sig och tappade tråden gjorde den bara mer vänligt inställd.

Särskilt uppskattat var det när han drev med Sverigedemokraterna och den faktaresistenta tidsandan.

LÄS MER: Sverigedemokraternas farliga kulturpolitik 


Skämtar om Björn Söder

Ett enkelt skämt om Björn Söder lockade fram skrattsalvor, ett annat, längre resonemang om hur tidningar och löpsedlar får oss att tro att vi befinner oss i ”östra Aleppo” rev ner applåder.

Ändå är poängen med showen en annan. Schyffert tar sin utgångspunkt i en mejlväxling med näthataren ”Oden Korsriddare”, vars ilskna anklagelser om att komikern i själva verket är en godhetssignalerande, narcissistisk hycklare, tas på största allvar och analyseras i en lång reflektion över de rädslor som styr våra liv. Idén med ”Var inte rädda” – som jag tolkar den – är att se det som skrämmer oss i vitögat. Inklusive rasismen, nyfascismen och Sverigedemokraterna.

För några veckor sedan lade Schyffert upp en inbjudan på sitt instagram-konto:

Hej! Om det finns några sverigedemokrater som skulle vilja komma på min provföreställning i Nyköping den 8:e eller 9:e februari så skulle jag vilja bjuda på några plåtar. Mot att ni stannar nån minut efter och säger vad ni tycker?

Inviten fick beröm, men också kommentarer i stil med ”Nä tack häller hellre flytande syra i min ögon än att se din bajs show.”

Företrädare för SD i Nyköping intervjuades i lokalpressen och avfärdade artistens trevare: ”… han verkar mest vara en tragisk person om han måste dela ut friplåtar”, tyckte gruppledaren Per Frostbygd, medan ordföranden Thom Zetterström hade svårt att tänka sig att ”någon skulle vilja gå nånstans och bli förnedrad offentligt”.

Schyfferts nya show

Men nu sitter vi här efter showen, i Schyfferts blygsamma loge. Det är sverigedemokraterna Mari Boman, riksombudsman och kommunpolitiker från Västerås, som tillsammans med Per Söderlund, distriktsordförande för partiet i Örebro, har åkt till Nyköping i kväll för att se hans föreställning.

Atmosfären i rummet är ganska spänd. Alla är osäkra på situationen, Schyffert verkar trött och lite rastlös efter att ha stått på scen i en och en halv timme, de hitresta gästerna nervösa och kanske också en aning starstruck. De är inte bara SD-representanter som möter en av Sveriges mest profilerade SD-hatare, utan också vanliga Svenssons och politiska knegare som möter en 48-åring som har varit en superkändis sedan han hoppade av gymnasiet.

- Jag är jätteglad att ni är här, säger Schyffert först, jag tänkte att ingen skulle komma! Jag fick en massa mejl med typ ”glöm det, fuck off”. Vad tyckte ni om showen?

– Vissa passager var verkligen fullträff, säger Per, om hur folk tänker och agerar … Jag kanske inte håller med om allt, men det var fortfarande intressant.

LÄS MER: Jonas Gardell om varför Anna Kinberg Batras öppning mot SD skrämmer


Inte rädda för systemkollaps

Henrik: – Vad tycker ni är fel?

Per: – Det var mycket tal om rädsla, men det finns väl hos alla människor. Våra väljare drivs för det mesta inte av en rädsla för systemkollaps, även om det talas om det ibland, utan snarare en rädsla för vart samhället är på väg. Människor tycker av naturen inte om förändring.

Henrik: – Jo, jag gör det! Människan har alltid förändrat sig. Man kan slänga istiden, pesten, ”Dobidoo” på oss och vi rullar med smällarna, det är så vi har överlevt. Varför är era väljare rädda för förändring?

Per: – Det har ju varit en väldigt snabb förändring i samhället, man kommer fortfarande ihåg hur det var förr i tiden, när man inte låste bilen.

Henrik: – Men det är försäkringsbolagen som vinner på att folk är rädda. Så de kan sälja larm och säkerhetsdörrar.

Per: – Fast det är väl inte försäkringsbolagen som får folk att kasta sten på bilar …

Henrik: – De som mejlar mig skickar aldrig länkar om att det går bra för Sverige, bara om stenkastning och brottslighet, de tjänar på att folk blir skraja!

Per: – Jag håller inte med om att det är vi som skapar rädslan. Den finns redan hos människor.

Henrik: – Men ni tjänar på den?

Per: – Det gör väl alla partier?

Hånade SD i "Parlamentet"

Sådär ser dialogen ut. Artistens försök att få i gång ett öppenhjärtigt samtal försvåras när Sverigedemokraterna är för artiga för att låta sig provoceras. Mari Boman från Västerås undrar mest om ”Oden Korsriddare” verkligen är medlem i partiet. 

Henrik: – Jo, jag har kollat det. Han är medlem.

Mari: – För av de som röstar på oss lokalt är det ofta andra frågor än invandring som är viktigt, som äldrevården och skolan, där man tycker vi är det enda parti som har rätt politik …

Henrik: – Det går väl alltid att hitta några såna. Precis som jag kan gå till naturhistoriska och hitta ett rådjur med två huvuden, det betyder inte att alla rådjur har två huvuden, de flesta har ett. Er stora fråga är invandringspolitiken, så är det ju.

Mari: – Fast det är en väldigt liten del när man tar lokalpolitiken …

Henrik: – Men jag har ändå rätt.

Det är svårt att veta om Schyffert är självironisk eller inte. Samtalet svajar, haltar och avstannar mer och mer. Jag kommer att tänka på det berömda klippet från TV4:s ”Parlamentet”, där Schyffert med ”kroppsspråk” ska visa vad han tycker om Sverigedemokraterna – varpå han viftar med sitt långfinger, pruttar med tungan och simulerar analsex med André Wickström. 35 000 visningar på Youtube. Vad tyckte Per och Mari om det?

Per: – Jag har sett det där … jag tänkte väl, ”vad håller han på med?”. Nej, det var väl inget som jag uppskattade.

Henrik: – Jag är ju en pajas! Det var bara ett enkelt skämt. Folk skrattade i ”Parlamentet”-studion så jag tänkte att det funkade. Men som politiskt inlägg var det inte så genomtänkt.

Bortom filterbubblan

Per: – Om jag skulle gå runt och hata dig för ett sånt skämt och vägra träffa dig på grund av det, så skulle jag inte ha passat som politiker. Tyvärr har det blivit vattentäta skott i politiken. Vi pratar gärna med andra, även om det sägs att man inte ska prata med oss.

Henrik: – Jag blev uppriktigt glad när ni ville komma hit. Jag blir ju inte dummare av att träffa er. Kan ni inte bara släppa invandrargrejen? Då blir jag imponerad på riktigt.

Vi pratar ju om rädslor. Kan ni från SD se att det finns de som är rädda för er? Och att ett Sverige med ett starkt SD också är en förändring som kan väcka oro?

Per: – Tydligen. Men vi står ju inte för en förändring till det okända. Vi vill ha tillbaka tryggheten som en gång fanns i samhället. Som inte finns längre.

Efter kanske 20 minuter avslutas samtalet och de två sverigedemokraterna får åka hem. Henrik verkar ändå nöjd med sitt experiment.

– Jag är glad att de kom, det är inte så lätt för dem att säga till sin ledning att de ska komma hit. Jag är inte poppis bland SD-männen. De åkte hit fast de visste att det skulle få spö, det är balls.

– Jag är genuint intresserad av hur de tänker. Om jag står här en hel kväll och drar skämt om SD och ingen av dem är här, så sitter jag ju själv i värsta filterbubblan.

"Inga armbindlar"

Borde fler i din bransch göra likadant?

– Ja, det tycker jag så klart. I grunden är det väl den där Gunnar Ekelöf-tanken, ”Det som är botten i dig är botten också i andra”. Och jag kan inte ligga på dödsbädden och tänka att ”jag gjorde i alla fall ingenting.”

Hur tyckte du att de var?

– Ganska vanliga.

Schyffert skrattar och tillägger:

- De kan ju inte gärna ha armbindlarna på sig när Expressen kommer, de fick väl lämna dem i handskfacket.


FOTNOT. Henrik Schyfferts enmansföreställning "Var inte rädda" har premiär i Karlstad den 23 februari.