Henrik Kruusval – den oäkta sonen i ett imaginärt kärleksmöte mellan Lars Lerin och Lasse Brandeby.Henrik Kruusval – den oäkta sonen i ett imaginärt kärleksmöte mellan Lars Lerin och Lasse Brandeby.
Henrik Kruusval – den oäkta sonen i ett imaginärt kärleksmöte mellan Lars Lerin och Lasse Brandeby.
Lars Lerin... Foto: Jan WiridenLars Lerin... Foto: Jan Wiriden
Lars Lerin... Foto: Jan Wiriden
... Och Lasse Brandeby.... Och Lasse Brandeby.
... Och Lasse Brandeby.

Henrik Kruusval är SVT:s okrönte kung

Publicerad

"Landet runt"-programledaren Henrik Kruusval är ett unikum i svensk tv.

Björn Barr hyllar en journalist som inte väjer för småputtrigt trivsel.

Kanske har ni redan hunnit se SVT Västs virala inslag om Alicia Vikanders Oscarsvinst. Journalisten Henrik Kruusval jagar runt i Sandared utanför Borås i ett allt mer krystat sökande efter någon som kan tänkas känna filmstjärnan: En tonårspojke har spelat "Counter-Strike" med Alicias lillebror någon gång, men aldrig "sett henne framifrån". En äldre kvinna i rullstol vet vem hon är, men inte mer än så. När Henrik Kruusval insisterar på att ställa några följdfrågor ropar hon förskräckt till sin följeslagare "Kör nu Berit, kööör nu!".

Och så slutet, när tv-teamet efter att ha tvingats åka till Göteborg träffar sminkösen från SVT-serien "Andra avenyn". Där får Henrik Kruusval en liten klick foundation på fingret, samma jordfärgade sort som användes för att sminka Alicia Vikander för snart tio år sedan.

Det är förstås fullkomligt briljant tv.

Följer "Landet runt"

För oss som slaviskt följer "Landet runt" – detta småputtriga, lätt beiga mischmasch av regionala kuriositeter – kommer dock inte Kruusvals komiska talang som någon överraskning. Som född ur ett hastigt kärleksmöte mellan Lars Lerin och Lasse Brandeby leder han tittarna med lagom yvig hand mellan kobbarna i tv-mediets ytterskärgård. Inte ens nätforumet Flashback har något på honom: "Jag gillar honom skarpt och tror att han är en högt utvecklad själ som har nedstigit på jorden för att undervisa oss lägre utvecklade själar", skriver en användare.

Kruusval erbjuder respit

En mer nogräknad människa än jag själv skulle kunna göra analysen att hans breda popularitet beror på att han är så ofarlig. En journalist blir sällan älskad av att rota fram skandaler och ställa folk till svars. Bättre då att presentera trivsamma klipp på chosefri göteborgska under söndagskvällarna.

Själv tror jag att Henrik Kruusval och resten av "Landet runt"-redaktionens framgång bottnar i att man bjuder på en stunds respit. En chans att hämta andan – kanske frusta fram ett skratt – innan man på nytt tvingas ner i nyhetsfloden av klimatförändringar, hägrande systemkollaps och Gud vet vad.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag