Henrik Bromander. Foto: Jessica SegerbergHenrik Bromander. Foto: Jessica Segerberg
Henrik Bromander. Foto: Jessica Segerberg
"Vän av ordning"."Vän av ordning".
"Vän av ordning".
Vid utgivningen av "Smålands mörker". Foto: Bertil HertzbergVid utgivningen av "Smålands mörker". Foto: Bertil Hertzberg
Vid utgivningen av "Smålands mörker". Foto: Bertil Hertzberg

Henrik Bromander rör sig bortom monstret

Publicerad

Henrik Bromanders roman "Vän av ordning" är djupt imponerande.

Annina Rabe läser en bok som lyckas med det omöjliga.

Det händer ibland att jag sitter på tunnelbanan, tittar på den som sitter mitt emot mig och undrar: är personen ett Flashbacktroll, en av alla dessa anonyma tangentkrigare? Jag har ofta tänkt att jag skulle vilja läsa en roman om en sådan människa, med alla nyanser, placerad mitt i vår upprörda och förvirrade samtid.

Nu finns det en som dessutom är riktigt bra. Huvudpersonen Joel är en manstyp som känns igen från Henrik Bromanders tidigare böcker, framför allt från det mästerliga seriealbumet "Smålands mörker". Det är den sammanbitna enslingen med inre knutar och mindervärdeskomplex. En som har svårt att passa in i den yttre världen och tar sin tillflykt till alternativa världar.

Joels mamma är en välmenande vänsterkvinna, pappan numera en hemlös knarkare, invandrad från Kroatien. Joel har svårt med vänner och relationer; hans tillvaro präglas av ett tvångsmässigt porrsurfande och eskalerande nättrollande. Något som börjat lite på skämt utvecklas snart till utpräglad tangentbordskrigföring. Joels högerextrema blogg "Vän av ordning" blir snart uppmärksammad bland SD-topparna och förgrenar sig ut i världen.

 

Bromander skildrar Joel som snarare driven av en allmän frustration än egentligen av ett riktat hat. Kopplingen mellan sexualitet och kvinnohat är tydlig, men främlingsfientlighetens riktning för Joel är diffusare. Inte minst när han träffar Sunee på en Thailandsresa och hon flyttar till Sverige för att bo med honom.

Polariteten mellan det intensiva livet vid datorn och det torftiga "verkliga" livet är ett av bokens viktigaste teman. Bromander beskriver Joels dubbelliv i dess detaljerade förgreningar, men berättelsen är större än så. Den glider över i ett detaljerat flygfoto av Sverige de senaste fem åren, med zoomen inriktad på Skåne.

Men framför allt lyckas Bromander med det nästintill omöjliga: att skapa någon form av lojalitet med sin djupt obehagliga huvudperson, som tvingar läsaren att se bortom det namnlösa monstret.

 

Följ Expressen Litteratur och Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag