Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemnetknarkandet är det nya folknöjet

Hemnetinredning.
Foto: Bratting Mäklarbyrå
Philip Warkander
Foto: OLLE SPORRONG

Inredning, renovering och flytt är både del av livet och tv-underhållning.

Philip Warkander ser boendet som sitt livsprojekt och som eskapism.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURSPANING. På Hemnet lever drömmarna. Hur vore det att ha sommarhus på Öland? Köpa ett renoveringsprojekt på Höga kusten? Även nyfikenheten får fritt utlopp – det är enkelt att kika in hos grannarna och att se vad barndomsvännernas bostäder är värda. Sajten har blivit så etablerad att den till och med gett upphov till ett nytt ord i svenskan: ”Hemnetinredning” syftar på den tillrättalagda estetik som den som vill sälja sin lägenhet ägnar sig åt. Inga alltför personliga ägodelar får vara framme, inga familjefotografier får synas. Sådant stör spekulanternas fantasier om det egna, framtida livet i lyan. 

Denna sommars uteblivna resande har för min del ersatts med digitala hembesök hos främlingar. Genom bostadssajterna kan jag fantisera om hur livet ter sig på andra platser än där jag är. 

Att flytta, köpa nytt eller inreda ett hem är inte bara en viktig händelse i en människas liv. Det är också underhållning. SVT-program som ”Sommartorpet”, ”Vem bor här” och ”Emma hittar hem” ger inblickar i andras estetik, ekonomi och relationer. Efter att ha deltagit i flera tv-avsnitt av ”Husdrömmar” har inredaren Marie Olsson Nylander blivit så folkkär att hon och hennes familjs mödosamma renovering av ett hus på Sicilien blivit egen tv-serie. Hittills har jag inte träffat någon som inte sett serien och alla verkar ha en åsikt om hur hon och maken uppfostrar sina barn, väljer möbler och målar väggarna. 

Längtan efter nytt är också en vilja att röra sig framåt.

Hemnetdrömmarna kan också knytas till livets ändlighet. Livet är kort, faktiskt helt snart över, och det är viktigt att njuta medan vi kan. Därför fantiserar vi om att bryta med den grå vardagen och börja om på ny adress, eller åtminstone sätta guldkant på tillvaron genom extraboende på Rivieran eller spanska solkusten. 

Den en gång så intensiva kulturdebatten om ”skitdrömmar”, initierad på DNs kultursidor av Nina Björk som då irriterades över människans begär efter ständigt nyrenoverade kök, känns i dag avlägsen. Snarare är Ellen Keys syn på skönhet vägledande: visst mår man bättre när det är ljust och fräscht. Själv blir jag lycklig varje gång jag ser våra Fornasetti-tapetserade vardagsrumsväggar, och njuter när jag dukar med Hermès-tallrikarna. Tänker att det där blev väl fint. 

Längtan efter nytt är också en vilja att röra sig framåt. Det är tråkigt med det invanda. Därför besöker jag inte bara svenska bostadssajter utan även dess internationella motsvarigheter. På italienska sajten immobilare råder anarki. Att städa före fotograferingen vore otänkbart. Även att publicera bilder i rätt format: Om folk verkligen är intresserade får de väl vrida på sina datorskärmar, verkar mäklarna tänka. Ibland har de inte ens gått in i fastigheten utan nöjt sig med att ta en bild på utsidan eller den närliggande parkeringsplatsen. 

Bild från fransk bostadsannons.
Foto: Le Figaro.
Bild från fransk bostadsannons.
Foto: Le Figaro.
Bild från fransk bostadsannons.
Foto: Le Figaro.

Samma attityd tillämpar även franska mäklare: på sajter som pap.fr och seloger.com är fotodokumentationen knapphändig. Att säljaren varit mitt uppe i tvätt, strykning eller storstädning har inte hindrat fotografen från att knäppa av några bilder och sedan publicera. 

På sätt och vis är den kontinentala inställningen till husförsäljning befriande. Hem visas upp som de ser ut till vardags. Inget är arrangerat eller tillrättalagt. Ibland syns en hund, en fikande tant eller lekande barn. 

En plan tar form: Nog finns det pengar att tjäna för den som vill ge kurser i svensk homestyling och husfotografi. Kanske är det jag ser på bostadssajterna inte bara möjliga semesterhem utan ett karriärbyte. Jag kan ge kurser i hemnetinredning: Låta vita väggar, nyfixade kök och ojämnt antal citroner i skål bli vår nästa stora svenska exportvara.

Philip Warkander är lektor i modevetenskap, författare och medarbetare på Expressens kultursida.