Björn Wiman är kulturchef på Dagens Nyheter. Foto: Farnum ShakeiraBjörn Wiman är kulturchef på Dagens Nyheter. Foto: Farnum Shakeira
Björn Wiman är kulturchef på Dagens Nyheter.  Foto: Farnum Shakeira
Nils Funcke är yttrandefrihetsexpert och styrelseledamot i Publicistklubben. Foto: YLWA YNGVESSONNils Funcke är yttrandefrihetsexpert och styrelseledamot i Publicistklubben. Foto: YLWA YNGVESSON
Nils Funcke är yttrandefrihetsexpert och styrelseledamot i Publicistklubben. Foto: YLWA YNGVESSON

Hembesöksfilmen är inte ett brott

Publicerad

Nils Funcke tycker att Björn Wiman gör det för lätt för sig i frågan om Nya Tider och Bokmässan.

Enligt DN:s kulturchef Björn Wiman riskerar Bokmässan att förvandlas till en tummelplats för extremister om tidningen Nya Tider får ställa ut i år. 

Dåligt självförtroende och tvivel på kraften i sina egna argument brukar sluta med att man i stället för att argumentera griper efter halmstrån och munkavlar. 

Wiman menar att "hot mot journalister som kan kopplas till tidningen" diskvalificerar Nya Tider. Den film han hänvisar till, där Bechir Rabani och Nya Tider-redaktören Sanna Hill står i trapphuset utanför dörren till Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, må vara obehaglig. 

 

Läs mer: Bonnierförlagen vill inte ha Nya Tider på Bokmässan 

 

Megafonernas "hembesök" är inget brott

Men deras agerande och filmen i sig innefattar ingen straffbar gärning, vilket Wiman förleder läsarna att tro. Hemfridsbrott, ofredande, hot eller uppvigling kräver betydligt mer än några mindre väl valda ord. 

Om det skulle utgöra ett lagbrott att besöka någon för att få en kommentar, intervju eller bara för att snacka, skulle svenska reportrar förlora ett viktigt arbetsredskap. 

Den som vill förvandla metoden till en skrårättighet reserverad endast för etablerade medier har slutat att se anskaffarfriheten, som är en del av yttrandefriheten, som en medborgerlig rättighet.

De som vill stänga ute Nya Tider från bokmässan hävdar att det inte är en fråga om yttrandefrihet. Yttrandefriheten reglerar enligt dem endast relationen mellan enskilda och staten. Det är bara delvis sant och i en vidare mening är synsättet dumdristigt.

 

Läs mer: Göran Rosenberg: "Nya Tider undergräver yttrandefriheten"

 

Bokmässan konkretiserar yttrandefriheten

Bokmässan har i 30 år samlat oförenliga och rent antagonistiska uppfattningar och teorier om allt från politik till livsåskådning. Det är bland annat här yttrandefriheten konkretiseras och förverkligas.

Bokmässan är ett forum där den läsande och tänkande allmänheten kan få sin uppfattning bekräftad, utvecklad eller avvecklad genom att konfronteras med åsikter de ogillar eller inte ens visste fanns. Så bör det vara även i fortsättningen. 

En from förhoppning är att även DN Kultur skulle kunna vara ett sådant forum i stället för en kompakt textmassa om att stänga ute det obehagliga.

 

Nils Funcke är yttrandefrihetsexpert.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag