Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hembesöksfilmen är inte ett brott

Björn Wiman är kulturchef på Dagens Nyheter.
Foto: Farnum Shakeira
Nils Funcke är yttrandefrihetsexpert och styrelseledamot i Publicistklubben.
Foto: YLWA YNGVESSON

Nils Funcke tycker att Björn Wiman gör det för lätt för sig i frågan om Nya Tider och Bokmässan.

Enligt DN:s kulturchef Björn Wiman riskerar Bokmässan att förvandlas till en tummelplats för extremister om tidningen Nya Tider får ställa ut i år. 

Dåligt självförtroende och tvivel på kraften i sina egna argument brukar sluta med att man i stället för att argumentera griper efter halmstrån och munkavlar. 

Wiman menar att "hot mot journalister som kan kopplas till tidningen" diskvalificerar Nya Tider. Den film han hänvisar till, där Bechir Rabani och Nya Tider-redaktören Sanna Hill står i trapphuset utanför dörren till Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, må vara obehaglig. 


Läs mer: Bonnierförlagen vill inte ha Nya Tider på Bokmässan 


Megafonernas "hembesök" är inget brott

Men deras agerande och filmen i sig innefattar ingen straffbar gärning, vilket Wiman förleder läsarna att tro. Hemfridsbrott, ofredande, hot eller uppvigling kräver betydligt mer än några mindre väl valda ord. 

Om det skulle utgöra ett lagbrott att besöka någon för att få en kommentar, intervju eller bara för att snacka, skulle svenska reportrar förlora ett viktigt arbetsredskap. 

Den som vill förvandla metoden till en skrårättighet reserverad endast för etablerade medier har slutat att se anskaffarfriheten, som är en del av yttrandefriheten, som en medborgerlig rättighet.

De som vill stänga ute Nya Tider från bokmässan hävdar att det inte är en fråga om yttrandefrihet. Yttrandefriheten reglerar enligt dem endast relationen mellan enskilda och staten. Det är bara delvis sant och i en vidare mening är synsättet dumdristigt.


Läs mer: Göran Rosenberg: "Nya Tider undergräver yttrandefriheten"


Bokmässan konkretiserar yttrandefriheten

Bokmässan har i 30 år samlat oförenliga och rent antagonistiska uppfattningar och teorier om allt från politik till livsåskådning. Det är bland annat här yttrandefriheten konkretiseras och förverkligas.

Bokmässan är ett forum där den läsande och tänkande allmänheten kan få sin uppfattning bekräftad, utvecklad eller avvecklad genom att konfronteras med åsikter de ogillar eller inte ens visste fanns. Så bör det vara även i fortsättningen. 

En from förhoppning är att även DN Kultur skulle kunna vara ett sådant forum i stället för en kompakt textmassa om att stänga ute det obehagliga.


Nils Funcke är yttrandefrihetsexpert.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.