Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hellgren: "SD:s hybris
saknar inte anledning"

SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson under partiets presskonferensen på tisdagen.

Det är svårt att tänka sig en mer raffinerad hämnd på medierna, SD:s självutnämnda fiender, än den sorgliga ursäkt till presskonferens som partiet iscensatte i eftermiddags.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Inte nog med att SD fick hela kommentariatet, och alla andra partier, att stå givakt en hel dag i väntan på beskedet om vilken av de båda blockens budgetar de föredrog – de såg till att gömma själva beslutet under närmare en halvtimmes rasistisk propaganda. Rakt ut och rakt in i tv-apparater, datorskärmar, radiomottagare. Endast Ekots Tomas Ramberg försökte, förgäves, avbryta.

Jag väljer att inte närmare citera Mattias Karlsson, jag ser ingen poäng i att ännu en gång reproducera hans och SD:s vanföreställningar om hur invandringen är alltings ont, men konstaterar att han både är en snäppet vassare predikant än den sjukskrivne Åkesson – och långt mer öppen med vilket sorts parti Sverigedemokraterna är.

Så länge det parlamentariska läget tillåter kommer SD att verka för att fälla varje budget som inte innebär minskad invandring, ty "den tysta majoriteten måste få en röst". Partiet med 13 procent har således inte bara en irrationell uppfattning om invandring, de verkar även ha vissa matematiska bekymmer.

Nu spelar det mindre roll. Den 2 december kommer att gå till historien som första gången ett parti med rötter i nazismen tillåtits diktera den politiska dagordningen – och samtidigt kungöra sina ambitioner att fortsätta maximera möjligheterna till framtida inflytande.

Vad som händer härnäst är oklart. Carl Bildt har på Twitter delat med sig av uppfattningen att det är bra för Sverige att SD ämnar rösta på alliansens budget, Statsminister Löfven har på förhand lovat avgå.

Sverigedemokraternas hybris är inte utan fog. Historien lär oss att nationalistiska, rasistiska och fascistiska partier har allt att vinna på parlamentariskt kaos.

För alla oss andra är det dags att på riktigt stå emot.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!