Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hellgren: Polisen har svikit sin uppgift

Foto: Linus Hallgren

Jag fikar med svärföräldrarna när jag ser helikoptern långt över taken. Knuten i magen är omedelbar, och bekräftas av en snabb titt i sociala medier. Organiserade nazister har attackerat de söderortsbor som samlats i Kärrtorp för att manifestera mot nazism. Knallskott, barnvagnar, knivar. Hur kan polisen låta det ske?

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Svenska motståndsrörelsen, SMR, är förmodligen den farligaste politiska organisationen som finns i Sverige. SMR leds av Klas Lund, en av huvudpersonerna i 1990-talets våldsammaste nazistgrupp Vitt ariskt motstånd, VAM. Klas Lund är dömd för dråp och rån och har en känd faiblesse för vapen.

På SMR:s meritlista finns otaliga fall av dråp, misshandel, vandalism, hot och hat. Allt detta är information som ligger en halv googling bort.

Det är symptomatiskt att SMR attackerar de 200 i Kärrtorp centrum snarare än de 2 000 som i går demonstrerade mot rasism på Södermalm. För att de är färre, och för förorten uppfattas som deras.

Ändå säger polisen till Expressen att de är överraskade av naziattacken. Det är ofattbart. Klas Lund har rimligtvis varit känd av Säpo i snart 30 år. SMR har under sommaren och hösten övat marschformationer på Kärrtorps idrottsplats, och tapetserat halva Söderort med hakkors och nazipropaganda. Manifestationen i dag var riktad direkt mot deras närvaro i området.

Att polisen dessutom, med det högerextrema våldet under årsdagen av kristallnatten i nära minne, försvarar sig med att "det finns ingen historia av att en organisation som demonstrerat mot rasism har attackerats på det här sättet" är rent barockt.

Ironiskt nog punkterar dagens händelser Birgitta Ohlssons extremist-utredning. I rapporten, som presenterades för några dagar sedan, klumpar demokratiministern och hennes experter samman så kallad våldsbejakande vänsterextremister med högerextrema och islamistiska grupper. I den liberala världen finns inga ideologier – bara våld.

Demonstranterna i Kärrtorp betalade ett högt pris för samhällets oförmåga att inse allvaret och den akuta faran med högerextremism och nazism.