Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Helena Granström

Gränsen för samtycke är inte alltid glasklar

Ofta är frågan om vad som är över gränsen mycket lätt att besvara, ibland är den det faktiskt inte, skriver Helena Granström. Foto: Shutterstock
Helena Granström är medarbetare på Expressens kultursida. Foto: ELIN STRÖMBERG / NATUR OCH KULTUR

Helena Granström fortsätter debatten om sexualitet och kön i spåren av #metoo-kampanjerna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK | #METOO. ”Ingenstans”, skriver Hanna Johansson i en replik som ifrågasätter relevansen hos mitt försök till fördjupning av metoo-debatten, ”har jag sett någon argumentera mot sexuella närmanden i allmänhet”. 

 

Vad är samtycke?

Det är kanske riktigt – men är vi alla överens om vad som utgör ett sexuellt närmande? Och innebär det att sexuella närmanden är acceptabla även om man arbetar tillsammans? Om den man närmar sig befinner sig i en beroendeställning? Och vad räknas egentligen som en beroendeställning? När vi med emfas kräver samtycke och respekt låter det som att vi alltid är säkra på vad de begreppen innebär – men är vi det?

Nej, jag tafsade aldrig på min snickare, och jag har aldrig avbrutit någon man för att tala om för honom att jag tänker på hans kön. Däremot har det hänt att jag har börjat kyssa män utan att fråga först, också män som jag har haft en professionell relation till. Då har jag trott mig veta att mitt intresse är besvarat, men det gör å andra sidan kanske de gränslösa männen också?

 

SE KULTUR-EXPRESSEN: Efter #metoo – hur långt ska utrensningen gå?

Slå vakt om kvinnors sexualitet

Vidare är det, som Johansson tycks anse, möjligen överflödigt att betona skillnaden mellan impuls och handling på det sätt som jag gjorde i min text. Men i ett sammanhang där mäns handlingar tvingar kvinnor att definiera sin sexualitet nästan uteslutande i negativa termer, och där ett respektlöst beteende snarare tycks utgöra norm än undantag åtminstone i vissa manliga kretsar, ser jag det som dubbelt angeläget att betona att detta inte beror på dessa mäns ”manliga sexualitet” – utan på deras möjligen manligt kodade oförmåga att uppfatta, eller intressera sig för, andra människors behov.

Ofta är frågan om vad som är över gränsen mycket lätt att besvara, ibland är den det faktiskt inte. Blir saker och ting grumligare för att vi påminner oss om det, är det nog för att verkligheten helt enkelt inte alltid är glasklar. 

 

LÄS MER: Ida Ölmedal: #Tystnadtagning blottar en avhumanisering av kvinnor

 

Helena Granström är medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är "Det som en gång var".

Läs fler texter av Helena Granström här.