Påstått farlig sovstil.Påstått farlig sovstil.
Påstått farlig sovstil.
FINN FEM FEL. Denna fridfulla scen där spädbarnet vilar hos sin far klassas enligt en ny avhandling som farlig. Foto: Hasse Holmberg / TTFINN FEM FEL. Denna fridfulla scen där spädbarnet vilar hos sin far klassas enligt en ny avhandling som farlig. Foto: Hasse Holmberg / TT

FINN FEM FEL. Denna fridfulla scen där spädbarnet vilar hos sin far klassas enligt en ny avhandling som farlig.

 Foto: Hasse Holmberg / TT
Tryggare kan ingen vara? Foto: Bengt DobrinTryggare kan ingen vara? Foto: Bengt Dobrin
Tryggare kan ingen vara? Foto: Bengt Dobrin

Helena Granström: Bör babyn bältas fast?

Publicerad

En ny avhandling varnar för att sova i samma säng som sitt spädbarn.

Helena Granström undrar hur trygg en säker bebis egentligen känner sig.

Min erfarenhet av att som förälder försöka tillgodose mitt spädbarns behov av fysisk närhet är att det inte bara är njutningsfullt - det kan också vara krävande, frustrerande och tröttande. Jag skulle tro att det är en erfarenhet som jag delar med de flesta föräldrar med samma ambition. Att det dessutom är livsfarligt, hade nog däremot ingen av oss anat.

Men så illa är det, om man får tro en avhandling av barnhälsovårdsöverläkaren Per Möllborg, som nyligen lagts fram vid Göteborgs universitet. Här slås fast att nyfödda barn som tillåts sova intill sina föräldrar löper ökad risk att drabbas av plötslig spädbarnsdöd, och att alla barn under tre månader därför bör sova i egen säng.

Även Socialstyrelsen gjorde samma bedömning härom året, och gick därmed ut med en rekommendation till föräldrar att inte dela säng med sina barn under deras första månader i livet.

Uppenbara brister

Socialstyrelsens uppfattning grundades bland annat på en större så kallad metastudie, alltså en sammanställning av flera tidigare studier, över riskfaktorer för plötslig spädbarnsdöd. Att denna rapport uppvisade uppenbara brister, vilket bland annat framhållits av Unicef, tycktes inte bekymra myndigheten.

Exempelvis gjordes i rapporten ingen åtskillnad mellan planerad och oplanerad samsovning, inte heller noterades hur många andra, barn eller vuxna, som var närvarande i sängen eller om modern hade rökt under graviditeten - men trots detta ansåg Socialstyrelsen det vara befogat att aktivt arbeta för att separera spädbarn och föräldrar om nätterna.

Den studie som Per Möllborg nu presenterar är i vissa avseenden bättre underbyggd, men slutsatsen att spädbarn under tre månader bör sova ensamma fortsätter att vara högst tvivelaktig. Att barnet riskerar att kvävas av täcken eller kuddar vid samsovning under specifika omständigheter, är knappast argument för att närheten till förälderns kropp i sig skulle utgöra en risk.

Spännbälte vore tryggare

Men, låt oss för argumentationens skull anta att sömn i egen säng, enligt Socialstyrelsen gärna med napp i munnen, är tryggast. (Åtminstone tills barnet skriker, föräldern raglar upp för att mata det och somnar med det i soffan - en väl belagd riskfaktor i relation till plötslig spädbarnsdöd.)

I så fall vore det sannolikt ännu tryggare om barnet spändes fast i sin spjälsäng för att garantera att det håller sig i ryggläge med luftvägarna fria, kanske kunde Socialstyrelsen också rekommendera andningslarm till samtliga spädbarn, och varför inte avråda från nattamning för att förebygga ofrivilliga insomningar i samma säng.

Jag är övertygad om att såväl Socialstyrelsen som Per Möllborg har mycket att lära oss när det gäller trygghet.

När det gäller spädbarnets känsla av detsamma, är jag dock långt ifrån säker.

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Helena Granström
Helena Granström
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag