Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Helena Giertta sviker sitt hedersuppdrag

Journalistens chefredaktör Helena Giertta.
Foto: PRESSBILD

Anna Hellgren uppmanar Journalistens chefredaktör att avgå.

De senaste dagarna har tidningen Journalisten och chefredaktör Helena Giertta slagit knut på sig själva för att framställa det rasistiska propagandaorganet Dispatch International i allmänhet och dess medarbetare Roger Sahlström i synnerhet som vilka publicister som helst.

Först fick Sahlström – helt utan kritiska frågor – gråta ut och hävda att han hotats av vänsterextremister när han fotograferat demonstranter under Jimmie Åkessons besök på sjukhuset i Malmö. Redan i inledningen tar Journalisten ställning i sina ordval:

"Dispatch International är en kontroversiell tidning med koppling till Tryckfrihetssällskapet, som är invandringskritiskt (sic) och ofta beskrivs som främlingsfientlig och islamofobisk".


Publiceringen väckte stor kritik, men Giertta hänvisade till att "vi står för yttrandefrihet" och lät därefter Sahlströms chef och hyresvärdinna Ingrid Carlqvist skriva under rubriken "Ska våldsvänstern 'godkänna' journalister?". Se där ett sluttande plan som heter duga.

När polisen sedan gav en helt annan bild av händelserna i Malmö ställde Journalisten dem, och inte Roger Sahlström, till svars.

Det hela är häpnadsväckande.

För lika lite som islamhatande Dispatch International är en vanlig tidning är Roger Sahlström en vanlig journalist. Sahlström är ökänd för att systematisk fotografera meningsmotståndare, han är dömd för rasistiskt motiverad misshandel och en välkänd internetfigur för alla som någon gång skrivit en artikel eller en tweet som ens andats antirasism.

I sitt referat från rättegången mot den man – för övrigt en av Sahlströms vänner – som misshandlade två muslimska kvinnor i Malmö lade han krutet på en "kollega":

"Oisín Cantwell från Aftonbladet tittar på den unga kvinnan i slöja. Man skulle kunna tro att han är på en strippklubb. Han är helt fast i den unga dotterns ansikte. Jag anar en klump dregel i mungipan."

Som Cantwell konstaterar, ingen riktig journalist skulle skriva något sådant, ingen riktig tidning publicera det.


Journalisten är däremot inte bara en riktig tidning utan därtill fackorgan för Sveriges yrkesverksamma journalister. Enligt Journalistförbundets egen undersökning har 25 procent av journalistkåren låtit bli att skriva i ett ämne på grund av hot – något som gör försvaret för figurer som Sahlström och Carlqvist rent parodiskt.

Att vara chefredaktör för Journalisten är ett hedersuppdrag, ett som kräver en osviklig känsla för hur just yttrandefriheten bäst försvaras.

Helena Giertta borde ta konsekvenserna av sitt misslyckande och avgå.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.