Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hédi Fried är ett omistligt vittne till Förintelsen

LIVSVIKTIG. Hédi Frieds gärning som vittne till Förintelsen går inte att överskatta.Foto: KARL GABOR
"Frågor jag fått om Förintelsen".

Överlevaren Hédi Fried har skrivit en bok om skolungdomars frågor om Förintelsen.

Negar Josephi önskar att boken hade funnits under hennes egen skoltid.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SAKPROSA

HÉDI FRIED

Frågor jag fått om Förintelsen

Natur & kultur, 146 sidor

Var och varannan morgon när jag kom till skolan hälsades jag av ett gäng skinnskallar som skrek ”sieg heil” eller ”judehora”. Varken elever eller lärare låtsades höra. Ingen sa ifrån. 

På historielektionerna läste vi ingenting om Förintelsen. Jag tror inte att man lär sig så mycket mer om den i dag. Hur kan Sveriges populäraste Youtube-idol annars skoja om att ”mörda alla judar”?

”Auschwitz var en annan planet. Tiden avlöpte i ett annat mått än det vi använder här på jorden. Där föddes inga barn, och ingen dog en naturlig död. Föräldrar hade inga barn, barn hade inga föräldrar.”

Hédi Fried citerar överlevaren Yichiel Dinoor i sin bok ”Frågor jag fått om Förintelsen”, som är en samling svar på frågor hon har fått i skolor. De skiftar mellan det komplexa – "Varför hatade Hitler judarna?" – och det konkreta, som "Hur var det att ha mens i lägret"?

I Auschwitz försvann mensen

Kvinnorna packade med sig bindor före avresan men alla ägodelar togs ifrån dem när de anlände till lägren. Dom fick trasor att samla upp blodet med från den som var blockansvarig. Men några veckor efter ankomsten slutade kvinnorna att få mens och rykten gick att det berodde på en tillsats av brom i brödet som gjorde att mensen försvann, något som aldrig bekräftats. 

Det är en liten bok, men den innehåller mycket av Hédi Frieds liv. Hur nazisterna tömde hennes stad på judar, resan till Auschwitz, livet i lägret, systerns närvaro som hjälpte henne att överleva, befrielsen från Auschwitz, resan till Sverige, ankomsten till Sverige och livet som flykting i det nya landet.

Hédi Fried har vigt sitt liv åt att berätta

Majoriteten av överlevarna valde att inte tala om vad de varit med om. Men Hédi Fried har vigt en stor del av sitt liv åt att föreläsa för ungdomar om Förintelsen. 

Jag önskar att Hédi Fried hade kommit och föreläst på min högstadieskola utanför Uppsala. Då kanske jag hade sluppit de vidriga morgnarna med magont och olika omvägar. Vartenda högstadium och gymnasieskola borde dela ut hennes bok till sina elever. 

Hur blir det när inga sådana som hon finns kvar?

 

Negar Josephi är medarbetare på Expressens kultursida.