LIVSVIKTIG. Hédi Frieds gärning som vittne till Förintelsen går inte att överskatta. Foto: KARL GABORLIVSVIKTIG. Hédi Frieds gärning som vittne till Förintelsen går inte att överskatta. Foto: KARL GABOR
LIVSVIKTIG. Hédi Frieds gärning som vittne till Förintelsen går inte att överskatta. Foto: KARL GABOR
"Frågor jag fått om Förintelsen"."Frågor jag fått om Förintelsen".
"Frågor jag fått om Förintelsen".

Hédi Fried är ett omistligt vittne till Förintelsen

Publicerad

Överlevaren Hédi Fried har skrivit en bok om skolungdomars frågor om Förintelsen.

Negar Josephi önskar att boken hade funnits under hennes egen skoltid.

SAKPROSA

HÉDI FRIED

Frågor jag fått om Förintelsen

Natur & kultur, 146 sidor

Var och varannan morgon när jag kom till skolan hälsades jag av ett gäng skinnskallar som skrek ”sieg heil” eller ”judehora”. Varken elever eller lärare låtsades höra. Ingen sa ifrån. 

På historielektionerna läste vi ingenting om Förintelsen. Jag tror inte att man lär sig så mycket mer om den i dag. Hur kan Sveriges populäraste Youtube-idol annars skoja om att ”mörda alla judar”?

”Auschwitz var en annan planet. Tiden avlöpte i ett annat mått än det vi använder här på jorden. Där föddes inga barn, och ingen dog en naturlig död. Föräldrar hade inga barn, barn hade inga föräldrar.”

Hédi Fried citerar överlevaren Yichiel Dinoor i sin bok ”Frågor jag fått om Förintelsen”, som är en samling svar på frågor hon har fått i skolor. De skiftar mellan det komplexa – "Varför hatade Hitler judarna?" – och det konkreta, som "Hur var det att ha mens i lägret"?

I Auschwitz försvann mensen

Kvinnorna packade med sig bindor före avresan men alla ägodelar togs ifrån dem när de anlände till lägren. Dom fick trasor att samla upp blodet med från den som var blockansvarig. Men några veckor efter ankomsten slutade kvinnorna att få mens och rykten gick att det berodde på en tillsats av brom i brödet som gjorde att mensen försvann, något som aldrig bekräftats. 

Det är en liten bok, men den innehåller mycket av Hédi Frieds liv. Hur nazisterna tömde hennes stad på judar, resan till Auschwitz, livet i lägret, systerns närvaro som hjälpte henne att överleva, befrielsen från Auschwitz, resan till Sverige, ankomsten till Sverige och livet som flykting i det nya landet.

Hédi Fried har vigt sitt liv åt att berätta

Majoriteten av överlevarna valde att inte tala om vad de varit med om. Men Hédi Fried har vigt en stor del av sitt liv åt att föreläsa för ungdomar om Förintelsen. 

Jag önskar att Hédi Fried hade kommit och föreläst på min högstadieskola utanför Uppsala. Då kanske jag hade sluppit de vidriga morgnarna med magont och olika omvägar. Vartenda högstadium och gymnasieskola borde dela ut hennes bok till sina elever. 

Hur blir det när inga sådana som hon finns kvar?

 

Negar Josephi är medarbetare på Expressens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag