Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Hbtq-rörelsen har beröringsskräck"

Foto: Alexander Donka

Hbtq-rörelsen ger uttryck för en rasistisk människosyn eftersom de inte ställer samma krav på invandrare som på svenskar.

Det skriver Mats Dagerlind och Jan Sjunnesson i en replik på Annika Hamruds artikel om "Järva Pride".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Texten är en replik på artikeln "Avpixlats fejkparad ska sprida homofobi".
Annika Hamrud svarar direkt: "Dagerlind och Sjunnesson bemöter inte något jag skrev."


Vi är många, sannolikt en majoritet, i Sverige som inte är homo- bi- eller transsexuella, som inte är queer-radikaler med en önskan att upplösa alla normer men anser att en grundläggande tolerans gentemot sexuella minoriteter är en självklarhet. Vi behöver inte gilla vad andra gör i sängkammaren eller med vem, bara respektera att vars och ens sexualliv är vederbörandes privata ensak.


Vi är bekymrade över de kulturellt/religiöst relaterade och oförsonligt hatiska värderingar mot sexuella minoriteter som på senare tid etablerat sig i Sverige genom invandring från regioner i världen där den mångsexuella tolerans som präglar det svenska samhället helt lyser med sin frånvaro.

Vi är också bekymrade över att hbtq-rörelsen, som är en vänsterliberal rörelse, uppvisar en beröringsskräck inför att problematisera intoleranta värderingar när de återfinns hos andra grupper än etniska svenskar. Andra vänsterliberaler har uppvisat en liknande beröringsskräck när det gäller att problematisera kulturellt/religiöst relaterat heders- och kvinnoförtryck och judehat.


I samtliga fall är det uttryck för en i grunden rasistisk människosyn att inte ställa samma krav på invandrare som på svenskar och förutsätta att de inte kan hantera kritik.

Och var det inte så Pride började, som en manifestation på gatorna för att provocera, kräva sin plats i det offentliga rummet? Nu är det mest ett jippo för de redan hbtq-frälsta. Man fortsätter att slå in dörrar som redan står på vid gavel. Vad gör en Pride-parad i Stockholms innerstad för nytta 2015 när fronten för frigörelsekriget går ute i miljonprogramsförorterna?


Vi har tagit initiativ till Pride Järva därför att hbtq-rörelsen har svikit. Vi förstår att vi därigenom trampat på en öm tå hos personer inom rörelsen som Annika Hamrud. Om ni inte vill att "rasister" ska prajda på Järva så är det enkelt åtgärdat. Arrangera en egen hbtq-parad så ställer vi in vår. Ta ert ansvar eller finn er i att andra tar det i ert ställe. Valet är ert.


Av Mats Dagerlind, chefredaktör Axpixlat och Jan Sjunnesson, initiativtagare till "Järva Pride".

kulturen@expressen.se


Läs Annika Hamruds svar här.