Foto: Alexander DonkaFoto: Alexander Donka
 Foto: Alexander Donka

"Hbtq-rörelsen har beröringsskräck"

Publicerad

Hbtq-rörelsen ger uttryck för en rasistisk människosyn eftersom de inte ställer samma krav på invandrare som på svenskar.

Det skriver Mats Dagerlind och Jan Sjunnesson i en replik på Annika Hamruds artikel om "Järva Pride".

Texten är en replik på artikeln "Avpixlats fejkparad ska sprida homofobi".
Annika Hamrud svarar direkt: "Dagerlind och Sjunnesson bemöter inte något jag skrev."

 

Vi är många, sannolikt en majoritet, i Sverige som inte är homo- bi- eller transsexuella, som inte är queer-radikaler med en önskan att upplösa alla normer men anser att en grundläggande tolerans gentemot sexuella minoriteter är en självklarhet. Vi behöver inte gilla vad andra gör i sängkammaren eller med vem, bara respektera att vars och ens sexualliv är vederbörandes privata ensak.

 

Vi är bekymrade över de kulturellt/religiöst relaterade och oförsonligt hatiska värderingar mot sexuella minoriteter som på senare tid etablerat sig i Sverige genom invandring från regioner i världen där den mångsexuella tolerans som präglar det svenska samhället helt lyser med sin frånvaro.

Vi är också bekymrade över att hbtq-rörelsen, som är en vänsterliberal rörelse, uppvisar en beröringsskräck inför att problematisera intoleranta värderingar när de återfinns hos andra grupper än etniska svenskar. Andra vänsterliberaler har uppvisat en liknande beröringsskräck när det gäller att problematisera kulturellt/religiöst relaterat heders- och kvinnoförtryck och judehat.

 

I samtliga fall är det uttryck för en i grunden rasistisk människosyn att inte ställa samma krav på invandrare som på svenskar och förutsätta att de inte kan hantera kritik.

Och var det inte så Pride började, som en manifestation på gatorna för att provocera, kräva sin plats i det offentliga rummet? Nu är det mest ett jippo för de redan hbtq-frälsta. Man fortsätter att slå in dörrar som redan står på vid gavel. Vad gör en Pride-parad i Stockholms innerstad för nytta 2015 när fronten för frigörelsekriget går ute i miljonprogramsförorterna?

 

Vi har tagit initiativ till Pride Järva därför att hbtq-rörelsen har svikit. Vi förstår att vi därigenom trampat på en öm tå hos personer inom rörelsen som Annika Hamrud. Om ni inte vill att "rasister" ska prajda på Järva så är det enkelt åtgärdat. Arrangera en egen hbtq-parad så ställer vi in vår. Ta ert ansvar eller finn er i att andra tar det i ert ställe. Valet är ert.

 

Av Mats Dagerlind, chefredaktör Axpixlat och Jan Sjunnesson, initiativtagare till "Järva Pride".

kulturen@expressen.se

 

Läs Annika Hamruds svar här.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag