Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här tog Sovjetunionen aldrig slut

Anna Hellgren är redaktör för Expressens kultursida.Foto: MIKAEL SJÖBERG
Masha Gessen.Foto: CASIA BROMBERG / BROMBERGS
"Framtiden är historia. Det totalitära Rysslands återkomst" är Masha Gessens tredje bok på svenska.

I "Framtiden är historia" lägger Masha Gessen ett helt land på analyssoffan.

Anna Hellgren läser en nödvändig fördjupningskurs i det moderna Rysslands historia. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. Det känns som en evighet sedan, tiden då Ryssland och Vladimir Putin befann sig på var kulturskribents radar. Pussy Riot, lagen mot homopropaganda, tystandet av oppositionella. 

Förtrycket har knappast mjuknat sedan vårt intresse för rysk frihet falnat. Efter det tillfälliga tövädret inför OS i Sotji har Putin ökat sin redan enorma popularitet på hemmaplan genom att annektera Krim, föra ett lågintensivt krig i Ukraina samt bombat Syrien. Och ytterligare dragit åt tumskruvarna på medborgarnas fri- och rättigheter. 

Vladimir Putin tillsammans med Donald Trump.Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / EPA TT NYHETSBYRÅN

Masha Gessen, som själv lämnade Ryssland 2013 efter klappjakten på hbtq-personer, försöker i sin senaste bok förklara hur det kommer sig att Ryssland så snart efter perestrojkan valde auktoritetens och ”stabilitetens” väg med den före detta KGB-Putin, snarare än att lyckas – för att tala med psykoanalytikern Erich Fromm – omvandla friheten från Sovjetförtrycket till friheten till nya liv. 

 

LÄS MER – Anna Hellgren: Det här är också Moskva, motherfucker

Hannah Arendt

Gessens dystra slutsats är att varken den sovjetiska staten eller den sovjetiska människan försvunnit, att de förvirrande frihetsåren på 1990-talet bara var en av med jämna mellanrum förekommande vågrörelser av motstånd och ökat personligt utrymme som – likt avfrostningen under Brezjnev-åren – i själva verket är nödvändiga för att hålla en förtryckande stat under armarna.

Bäst kanske ”Framtiden är historia” kan liknas vid en enorm essä om åren mellan perestrojkan och i dag, med inslag av intervjuer och händelseskildringar i tredje person.

Masha Gessen.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Just psykoanalysen spelar, tillsammans med Hannah Arendts skrifter om totalitarism, en framträdande roll. En av huvudpersonerna är analytikern Marina Arutiunjan, vars patienter slutar att ha ångest när Putin tar över, en annan sociologen Lev Gudkov – som sedan 1987 undersökt och analyserat attityder i det ryska samhället.

 

LÄS MER – Hbtq-personer vill fly Ryssland: "Det finns inte en chans att vi kan vinna över regimen"

Aleksandr Dugin

Här finns också filosofen och alt-right-älsklingen Aleksandr Dugin, som haft stort inflytande på Putins omfamnande av så kallade traditionella familjevärderingar och idéer om en särskild euroasiatisk kultur, den senare ett värn mot det dekadenta väst. 

Därtill följer Gessen fyra personer födda under tidigt 1980-tal vilkas liv och familjehistorier är bokens kärna. 

De fyra är inte vilka som helst: Ljosja växer upp och blir en av Rysslands ledande queer- och sexualitetsforskare, Serjozjas farfar var Aleksandr Nikolajevitj JakovlevGorbatjovs förtrogne i politbyrån och ansvarig för sammetsrevolutionerna i de forna satellitstaterna. Masja radikaliseras under det tidiga 2010-talet, och blir en tongivande aktivist. 

Den fjärde är Zjanna Nemtsova, dotter till regimkritikern Boris Nemtsov som kallblodigt mördades utanför Kreml i februari 2015.

"De homosexuella"

Det är stiligt gjort, och resultatet en slags filosofisk fördjupningskurs i rysk nutidshistoria. Därtill är det befriande att läsa en författare som så sömlöst infogar hbtq-historia i en större berättelse, särskilt rörande ett land där den är och varit så osynliggjord som i Ryssland. 

Synd bara att förlaget, tillsammans med en uppsjö ibland ganska allvarliga korrfel, framhärdar i den arkaiska ovanan att konsekvent skriva ”de homosexuella”.

Gessens historieskrivning är hursomhelst både dyster och nödvändig läsning.

 

LÄS MER – Anna Hellgren: Charterresorna kommer att döda oss

 

SAKPROSA

MASHA GESSEN

Framtiden är historia. Det totalitära Rysslands återkomst

Översättning Jessica Hallén

Brombergs, 550 s.

 

Anna Hellgren är redaktör för Expressens kultursida.

Läs fler av Anna Hellgrens artiklar här.