Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här minns Ryssland sin svunna frihet

Jeltsincentret. Foto: Pressbild
Stig Fredrikson. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Boris Jeltsin. Foto: ITAR-TASS / EPA

Stig Fredrikson besöker Jeltsincentret i Jekaterinburg.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | RYSSLAND. Egentligen är det ett litet mirakel att det kan fortsätta att sprida sitt budskap om frihet och demokrati i dagens intoleranta ryska kulturklimat.

Men på Jeltsincentret i Jekaterinburg får besökarna varje dag en påminnelse om andra värderingar än de som Putinregimen står för. I museet över Boris Jeltsins liv och gärning visas först en datoranimerad film där FRIHET är budskapet. Ur 1000 år av rysk historia lyfts de tillfällen fram när en ledare har sprängt de bojor som fjättrar det ryska folket. Filmen slutar med Jeltsin.

Det har nu gått mer än 25 år sedan Jeltsin som rysk president inledde sitt försök att reformera Ryssland. I Jeltsinmuseet får den unga generation som aldrig upplevt något annat än Putins auktoritära styre, en konkret lektion i vad 1990-talet innebar i form av politisk och kulturell, inte minst medial, mångfald. 

Slåss för anslag

Med mer än en kvarts miljon besökare varje år är Jeltsincentret kanske det enda ställe i Ryssland i dag som visar upp en alternativ historieskrivning, med betoning just på demokrati och frihet. Men budskapet retar naturligtvis den konservativa kultureliten i Moskva. Jeltsincentret får hela tiden slåss för sina anslag från finansministeriet mot dem som tycker att det är alldeles "för mycket politik". 

Centret är nämligen inte bara ett Jeltsinmuseum, utan också ett kulturhus i nio våningar för utställningar, föreläsningar och konserter, allt i frihetlig anda. Jeltsincentret borde syssla med något mindre kontroversiellt, som barnkultur, men inte med medborgerliga fri- och rättigheter, tycker kritikerna.

Medvedev och Putin

Kanske är det Jeltsincentrets smala lycka, i varje fall än så länge, att det har tillkommit enligt en lag som säger att varje avgången rysk president ska få ett eget center, med bibliotek och arkiv, precis som i USA. Det är svårt för dagens makthavare att ingripa mot Jeltsincentret. Även Dmitrij Medvedev och Vladimir Putin ska ju en vacker dag få ett eget center efter sig.

Men centret behöver nog känna att det har stöd utifrån också. När jag blev inbjuden att hålla en offentlig föreläsning där om Boris Jeltsins reformer kom det efteråt fram människor som tackade för påminnelsen om den mångfald som rådde på 1990-talet. 

Några menade att jag underskattade det ekonomiska förfallet och sa att om detta var demokrati, då ville de inte veta av det. Andra ville berätta att ”de åren var våra bästa och friaste”. 

Sedan fick jag själv dra slutsatser om tillståndet i dag.

 

Av Stig Fredrikson

Stig Fredrikson är journalist och Rysslandskännare. Han har skrivit boken "Boris Jeltsin – reformatorn som inte nådde ända fram".

 

LÄS MER - Martin Kragh: Putin regerar alltmer som en frånvarande furste 

 

LÄS MER - Martin Kragh: Så lyckades Putin stärka Rysslands roll globalt 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!