Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Har metoo äntligen kommit till Danmark?

Den danska programledaren Sofie Linde.
Foto: TV 2 Zulu
Jens Liljestrand.
Foto: OLLE SPORRONG

Programledaren Sofie Linde berättade i tv om sexuella trakasserier i dansk public service.

Jens Liljestrand skriver om talet som orsakat en ny metoo-debatt i Danmark.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. ”Jag var 18 år och hade just börjat på Danmarks Radio”, berättar Sofie Linde från scenen. ”Vi skulle äta jullunch och jag hade glatt mig.”

”Och så kommer den stora tv-kanonen fram, tar tag i min arm och säger Om du inte följer med ut och suger min kuk så ska jag fucking förstöra din karriär. Jag ska förstöra dig.

Det är på TV2 Zulu, och Linde, känd bland annat som värd för danska ”X-Factor” är värd för ”Comedy Galla”, en dansk motsvarighet till svenska ”Humorgalan”. Det är tradition att värden avslutar med ett politiskt brandtal och publiken är kanske beredda på något skarpt. Men det här är bortom allt.

”Jag är rätt säker på att du tittar just nu”, säger Linde och blickar leende in i kameran. ”Jag är rätt säker på att du vet vem du är. Och du vet att jag sa nej. Men det gick ju ganska bra i alla fall!”

Jubel, applåder och ett konfettiregn av danska flaggor.

https://www.facebook.com/tv2zulu/videos/337639814314937/?v=337639814314937

Danmark har fram tills nu varit något av metoo-rörelsens u-land. Som halvdansk kan jag njuta av mitt andra hemlands frejdiga normlöshet och anarkistiska frispråkighet, inte minst på det sexuella området – vem minns inte de regelrätta gruppsexscenerna i Lars von Triers ”Idioterna”, otänkbara i en seriös svensk film! Baksidan är att övergrepp, trakasserier och allmän mansgrisighet gärna avfärdas som ett skämt.

På så vis kunde von Triers legendariske producent, Peter Aalbæk Jensen, med en axelryckning klara sig undan anklagelser som i de flesta andra västländer hade inneburit livstids yrkesförbud.

Allt för många har allt för mycket att förlora.

”Jag vill inte förstöra den fina stämningen!” upprepar Sofie Linde gång på gång i sitt tal på Comedy Galla. Innan hon berättar att hon i sin karriär konsekvent har betalats sämre än sina manlige kolleger – inklusive för det arbete hon utför just nu. Och tillägger att hon som värd för ”X-factor” försökte förhandla till sig en lön som är hälften av vad domaren Thomas Blachman får – och misslyckades.

(Just det, den Thomas Blachman som 2013 slog igenom med tv-programmet ”Blachman”, ett program som bygger på den härligt danska idén att han själv sitter i en skinnsoffa tillsammans med en annan man och grabbsnackar om en anonym naken kvinna i studion, varför hennes bröst är stora eller små, varför hon har rakat sitt kön, ”vänd på dig raring”.)

Sedan galan ägde rum den 26 augusti och klippet fått viral spridning, har debatten rasat i Danmark, inte minst efter DR2-programmet ”Debatten”, där Linde mötte den tidigare ledaren för Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard. På typiskt danskt maner ansåg Kjærsgaard – fram till 2019 talman i danska folketinget – att Linde skulle sluta gnälla över sin låga lön och framför allt sluta ”göra sig själv till offer”.

Där är nivån i dagens Danmark, och nej, jag har inga förhoppningar om att Sofie Lindes brandtal och den just nu pågående debatten ska väcka landet ur dess Tuborgfryntliga, wienerbrödsflottiga smørrebrødssexism. Allt för många har allt för mycket att förlora.

Men nog är det en fröjd att en gång i livet se någon skapa vad det självgoda Danmark mest av allt tycks behöva – dålig stämning.


Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen