Nils Forsberg. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Nils Forsberg. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Här lurar terrorskräcken under ytan

Publicerad

Mikael Lundberg är först ut på nyöppnade Liljevalchs. Nils Forsberg ser kusliga järtecken bland övervakningsfilmer.

KONST | RECENSION. Registreringsnummer på bilar, förbipasserandes signalement, avstånd – inget undgår TC. Han är en skugga, ser allt men syns av ingen. Han är det brittiska inrikesspionagets bäste spanare, som med sitt team övervakar misstänka terrorister och bidrar till att avvärja några dåd som kunde fruktansvärda konsekvenser.

Slussen i Stockholm

Pseudonymen Tom Marcus självbiografiska ”Soldier spy” är en inblick i en värld av okända kunskaper, förmågor och tekniker för att lägga märke till allt och samtidigt sortera ut det avvikande. Den dyker upp i tankarna när Liljevalchs inviger sina nyrenoverade lokaler med Mikael Lundbergs ”Spår av ett pågående minne”.

Mikael Lundbergs övervakningskonst är först ut på nyöppnade Liljevalchs konsthall.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lundberg har under ett år filmat alla rörelser kring Stadsmuseet och Slussens tunnelbanenedgång med en kamera monterad uppe på Katarinahissen. De 8760 timmarna film har sedan datorbehandlats, rörelsemönstren hos folkströmmar såväl som fiskmåsar bildar böljande abstrakta linjer i grafiskt svartvita presentationer.

I ett annat rum hänger ett 90-tal monitorer och visar olika uppförstorade utsnitt ur filmen. 

 

LÄS MER – Nils Forsberg: Det minsta man kan begära av undergången är att den är storslagen 

 

Allt är varianter av det normala, av de genomsnittliga förflyttningarna vid en Stockholms stora knutpunkter. Men det är ändå som att allt förutsägbart här i stället skärper blicken, höjer vaksamheten. 

Ur installationen: en polisbil besöker Slussens t-banenedgång.Foto: MIKAEL LUNDBERG / LILJEVALCHS

Terrorism

Ungefär som när MI5-spanaren TC är ögonblick från att döda en man han ser i en tv-butik, övertygad om att mannen tänker utlösa en bomb, har 2000-talets terrorism ställt om förväntningarna, förändrat förståelsehorisonten.

För 20 år sedan hade jag tänkt på Foucaults övervakningsteorier eller Sophie Calles agentlekar. 2017 kan terrorhotet alltid dra in som en skugga över varje vy av stadsmiljöer och offentliga rum. 

Det hände inget särskilt på Södermalmstorg under det år som kameran satt uppe. De enda brott som fångades på film var två cykelstölder, varav en misslyckades. 

Jag kan ändå inte sluta tänka på den alternativa titel som jag undermedvetet gett utställningen: I väntan på den storm som ska komma.

 

LÄS MER – Nils Forsberg: Cindy Shermans magi går förlorad på Instagram

 

KONST

MIKAEL LUNDBERG

Spår av ett pågående minne

Liljevalchs konsthall, Stockholm

Till 10/12

 

Nils Forsberg är konstredaktör och kritiker på Expressens kultursida.

Läs fler av Nils Forsbergs texter här. 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag