Ankan är Expressens mångåriga satirspalt, dock ibland misstänkt allvarlig.Ankan är Expressens mångåriga satirspalt, dock ibland misstänkt allvarlig.
Ankan är Expressens mångåriga satirspalt, dock ibland misstänkt allvarlig.
SNILLE OCH SMAK. Kung Carl XVI Gustaf lär behöva bådadera för att fylla de tomma stolarna. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESSNILLE OCH SMAK. Kung Carl XVI Gustaf lär behöva bådadera för att fylla de tomma stolarna. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
SNILLE OCH SMAK. Kung Carl XVI Gustaf lär behöva bådadera för att fylla de tomma stolarna. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Börshuset i Stockholm. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNBörshuset i Stockholm. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Börshuset i Stockholm. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här har du din nya Akademie, kungen!

Publicerad

Kungen har nu tagit kontroll över Svenska Akademien. Men vilka ska han välja in om sällskapet faller? Ankan har listat De Aderton i fullständigt ny tappning.

Peter Danowsky.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Stol 1 – Peter Danowsky

UT: Lotta Lotass, 54

IN: Peter Danowsky, 68

Enligt ryktet hoppade Lotass av för att hon kände sig ovälkommen på stolen som traditionellt är vikt åt en jurist. Däremot skulle tryckfrihetsexperten och advokaten Peter Danowsky fungera utmärkt. Vem vet, kanske kan han till och med hjälpa Akademien att förstå sina egna stadgar?

Sverker Sörlin.Foto: SOFIA RUNARSDOTTER / WEYLER

Stol 2 – Sverker Sörlin

UT: Bo Ralph, 72

IN: Sverker Sörlin, 61

Inget fel på Bo Ralphs djupa kunskaper i dialekter och diftonger, men jorden håller tyvärr på att gå under. Professor Sverker Sörlin är idéhistoriker, essäist, författare och expert på klimat- och miljöfrågor – det naturliga valet för en modern och folkbildande akademi.

Fredrik Lindström.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Stol 3 – Fredrik Lindström

UT: Sture Allén, 89

IN: Fredrik Lindström, 54

Ännu en språkexpert som borde få unna sig en välförtjänt pensionering. Lingvistiken är dock viktig, så varför inte ge chansen till Fredrik Lindström, en gång doktorand i nordisk språkhistoria? Dessutom en lättsam och medievan person som kan få De Aderton tillbaka på spåret.

Johan Svedjedal.Foto: DAN HANSSON / W & W

Stol 4 – Johan Svedjedal

UT: Anders Olsson, 68

IN: Johan Svedjedal, 61

Han ryktas vilja ta makten i Akademien, men vore det inte bättre om Kris-Anders backade ett steg? Litteraturprofessorn Johan Svedjedal har varit Augustnominerad femtielva gånger men aldrig vunnit – en stol i Akademien skulle kanske vara plåster på såren? 

Bengt Jangfeldt.Foto: SOFIA RUNARSDOTTER

Stol 5 – Bengt Jangfeldt

UT: Göran Malmqvist, 93

IN: Bengt Jangfeldt, 69

Sinologen Malmqvist har fixat flera priser åt kinesiska författare. Starkt jobbat, men nu räcker det. Det finns ingen Rysslandsexpert i Akademien, och fil dr Bengt Jangfeldt – författare till bland annat ett internationellt standardverk om Majakovskij – är rätt man på stolen.

Lena Andersson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stol 6 – Lena Andersson

UT: Tomas Riad, 58

IN: Lena Andersson, 47

Riad är en av kuppmakarna mot Sara Danius och har rimligen gjort sitt. Kulturmännen i Svenska Akademien behöver lära sig en läxa och ingen är mer lämpad än smarta och skarpa Lena Andersson, författaren som gav all världens hugoraskar ett ansikte, en bok och en fet smäll.

Jan Eliasson.Foto: SVEN LINDWALL

Stol 7 – Jan Eliasson

UT: Sara Danius, 56

IN: Jan Eliasson, 77

Ledsen Sara, men det håller inte. Platsen som ständig sekreterare är i princip vakant och vem passar bättre än toppdiplomaten Jan Eliasson? Den som har medlat i blodiga konflikter i Centralafrika och Mellanöstern lär överleva ärtsoppan på Gyldene Freden. Hoppas vi.

Ann Jäderlund.Foto: ULLA MONTAN / BONNIER

Stol 8 – Ann Jäderlund

UT: Jesper Svenbro, 74

IN: Ann Jäderlund, 62

Inget fel på Svenbro, men visst vore det roligare med en poet som nån hört talas om? En skönt obegriplig fragmentdiktare som kultureliten älskar och som kan höja credd-nivån? Bra förslag är Bob Hansson, Bruno K. Öijer och Daniel Boyacioglu, men helst tar vi Ann Jäderlund.

Johannes Anyuru.Foto: KHIM EFRAIMSSON / NORSTEDTS

Stol 9 – Johannes Anyuru

UT: Jayne Svenungsson, 44

IN: Johannes Anyuru, 38

Efter bara några månader är det tyvärr bye bye för teologiprofessor Svenungsson. Det behövs någon som har mer än bara teoretiska kunskaper om religion. Den unisont hyllade poeten och författaren Johannes Anyuru är praktiserande muslim och skulle tillföra unika perspektiv.

Dick Harrison.Foto: IDHA LINDHAG / PHOTO IDHA LINDHAG 2007

Stol 10 – Dick Harrison

UT: Peter Englund, 61

IN: Dick Harrison, 52

Historia är superviktigt! Peter Englund är lite mindre viktig efter sin reträtt från Akademien. Här behövs en kaxig, färgstark populärhistoriker som vågar ta plats och säga ifrån! Professor Dick Harrison är självskriven. Att han inte fått frågan än är den största skandalen av alla.

Sigrid Combüchen.Foto: JACQUETTE ÅKERMAN

Stol 11 – Sigrid Combüchen

UT: Klas Östergren, 63

IN: Sigrid Combüchen, 76

Folkkära berättare behövs i Akademien, men Klas har uppenbarligen fått kalla fötter. Vem tar vi? Ernst Brunner är lite för gubbig, Jonas Hassen Khemiri lite för ung, Daniel Sjölin lite för ofta i tv. Så vi hugger förstås den allmänt respekterade och hyllade Sigrid Combüchen.

Therese Bohman.Foto: GÖRAN SEGEHOLM / NORSTEDTS

Stol 12 – Therese Bohman

UT: Per Wästberg, 84

IN: Therese Bohman, 39

Per Wästberg är Akademiens trivselnisse och mysfarbror, ständig skapare av trivsam, varm, borgerlig och … ja, varm stämning. Han får lämna över den sprakande brasan och ulliga filten till Therese Bohman, konstkritiker och författare som älskar kristallkronor och finsalonger.

Nina Björk.Foto: STINA NYLÉN / W & W

Stol 13 – Nina Björk

UT: Sara Stridsberg, 45

IN: Nina Björk, 50

SCUM-Stridsberg orkade slåss mot pingvingubbarna i knappt ett år. Kanske lyckas fil dr Nina Björk bättre i Gamla stan? Här behövs radikala krafter som inte viker ner sig för Big Daddy. Vår tids illrödaste feministiska tänkare och debattör får kavla upp ärmarna och vässa huggtänderna.

Göran Greider.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stol 14 – Göran Greider

UT: Kristina Lugn, 69

IN: Göran Greider, 58

Lugn i all ära, men Akademien behöver nytt diktarblod. Kan Göran Greider slipa av sosse-fernissan och öppna björnfamnen mot högborgerligheten? Kan han förmås sluta skriva dikter på Twitter? Äger han ens en frack?  Ingen vet, men han skulle vara en vitamininjektion.

Bengt Ohlsson.Foto: EMIL NORDIN

Stol 15 – Bengt Ohlsson

UT: Kerstin Ekman, 84

IN: Bengt Ohlsson, 54

Kerstin Ekman har inte satt sin fot på Akademien sen 1989, alltså ungefär samtidigt som Bengt Ohlsson började skriva krönikor i DN. Folklig, produktiv och med en stor läsekrets kunde Benke kanske förmås att kolla läget i Börshuset? Och sen demonstrativt avgå så fort han får chansen.

Lars Norén.Foto: BOBO ERICZEN / BONNIERS

Stol 16 – Lars Norén

UT: Kjell Espmark, 88

IN: Lars Norén, 73

Kjell, med egen akademi-villa på Djurgården, har alltid haft hög mysfaktor i Akademien. Väldigt hög. Kanske lite för hög. Nu när Norénstämningen sprider sig finns inget annat val än att lyfta in dramatikern och författaren Lars Norén själv. Om inte annat blir det bra material till nästa dagbok.

Liv Strömquist.Foto: ANNA HALLAMS / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Stol 17 – Liv Strömquist

UT: Horace Engdahl, 69

IN: Liv Strömquist, 40

Den sista grisen borde förstås ha fått på trynet för länge sen. Hans parhäst och lärjunge på Europaresan, serieskaparen Liv Strömquist, är den givna ersättaren. Som feministisk folkbildare kan hon bli den roligaste och smartaste ledamoten sen 1786 – vi säger Ja till Liv.

Athena Farrokhzad.Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Stol 18 – Athena Farrokhzad

UT: Katarina Frostenson, 65

IN: Athena Farrokhzad, 34

Här behövs nån som får oss att snabbt glömma kulturprofilen. Iransk-svenska lyrikern Athena Farrokhzad väckte jättedebatt med sitt poetiskt-politiska sommarprat. I Gamla stan kan hon starta ett nytt storbråk – och få Akademien att handla om litteratur igen. Äntligen.

 

ANKAN

Ankan är Expressens kultursidas mångåriga satirvinjett, även om den ibland är misstänkt allvarlig. Expressen delar också ut satirpriset Ankan, som gått till bland annat Henrik Dorsin och Nour El-Refai.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag